Kurwa, jestem zniesmaczony ta gra i mega zniesmaczony zakonczeniem.
MOglbym napisac wiecej ale chyba nie ma sensu bo jaki kon jests to kazdy widzi.
Plus dla Bioware ze CHCIALO zrobic fajne zakonczenie (nie klasyczny happy end) ale kurwa gra ma tyle nielogicznosci, niewyjasnionych watkow i bzdur fabularnych ze po prostu wyszlo slabo.
Ale widac ze chlopcy chcieli dobrze tylko zabraklo umiejetnosci.. nie wiem komu... czy programistom... czy scenarzystom.. czy uj wie komu. JEt po porstu chujowo i na dodatek smutno.
Ogolnie jakbym mial podsumowac zakonczenie sagi ME jednym zdaniem to napisalbym ze jest to zrzynka z Battlestar Galactica zrobiona przez kolesia z zespolem downa, ktory po prostu nie skumal co jest wazne (metafizyka i wyjasnienie pewnych rzeczy i zamkniecie watkow waznych postaci) a co nie (patos, masowe umieranie bohaterow z ktorymi sie gracze zwiazali przez te 3 czesci w jak najglupszy sposob).
To ze sama gra jako historia i osstatnia czesc jest cholernie niesatysfakcjonujaca to juz pomine (nie poruszone watki niektorych postaci waznych postaci, nie dokonczone watki calej reszty, zerowy wplyw decyzji z kazdej z 3 czesci na koncowke, co chwile binarne wybory "zabij jedna rase albo druga" - co to kurwa shepard jest bogiem jakims albo co? - pewnie tak Bioware rozumie "epickosc"). Ogolnie fail.
Jako gra - 6/10.
Jako zwienczenie space opery Mass Effect - 3/10 plus big kudos za to ze chociaz chcieli blysnac zakonczeniam ale niestety nie wyszlo. :/ Bo nawet z tego co jest ingame mogli zrobic zajebiste zakonczenie gdyby tylko wiecej wyjasnili na koncu (ostatnia rozmowa) i dali inne wybory jako "zakonczenia". Juz nie mowie nawet Ze wyglad ostatniego rozmowcy wywolal u mnie usmieszek politowania.
Ogolnie teraz rozumiem oburzenie fanow Lost, ktorzy sie burzyli ze po tylu sezonach dostali jakies nic nie wyjasniajace, bzdurne zakonczenie. Bo tu jest podobnie.
Tak wiec, jesli ktos nie jest przrekonany do grania 3ci raz w to samo a chce wiedziec jak ME sie skonczyl to niech sobie obejrzy walkthrough na YT tak od planety Asari i bedzie ok.
Bo grajac 3 czesci i potem ogladajac koncowke ktora nam Bioware zaserwowalo to tylko sie wkurwicie.