A propos CLICKa to zgadzam sie z powyzsza opinia, co prawda ostatnio podkradalem te pismo bratanicy, ale z powodu jednego dzialu: MtG. Troche dziwnie napisany ale jedyny tego typu w polskiej prasie.
Ale ja nie o tym chcialem napisac
Skoro rozmowa zeszla troche na czasopisma to chcialem zapytac czy istnieje na naszym rodzimym rynku czasopiso (papierowe) dotyczace stricte mmorpg albo chociaz rpg? Przyznam bez bicia ze nie mam za bardzo czasu na szukanie tego typu informacji. Czasami mam dosc kompa a poczytalbym cos dotyczacego moich zainteresowan spokojnie wylegujac sie w wannie
Wiem, wiem moge sobie wydrukowac cos z netu, ale to nie to samo... Ostatnio coraz wiecej widzi sie artykulow o mmorpg. Glownie dzieki WoW i dosc dobrej reklamie Blizzardu na naszym rynku. Reklama moze nie dotyczaca mmorpg, ale przyznac trzeba ze Blizz jest u nas i na swiecie dosc znany ze swoich kilku niesmiertelnych serji. Ale artykuly to w wiekszosci przypadkow krotkie opisy gierek mmorpg, traktowane w dalszym ciagu jako produkty niszowe w Polsce. Chcialbym wreszcie dostac w lapy pismo gdzie mmo nie sa traktowane jak ewenement lub ciekawostka, ale jako "pelnoprawna" forma elektronicznej rozrywki.
Swoja droga to dziwne. Internet w Polsce jest coraz bardziej rozpowszechniony, modemu szukac mozna ze swieca w reku. Ale jak ktos slyszy zeby placic za gre po internecie to juz puka sie w glowe. Ja ostatnio pogrywam w GW i nawet przy placeniu tylko za gre (bez oplat miesiecznych) wywoluje to mniejszy lub wiekszy szok! Zdaje sobie sprawe ze przyczynilo sie do tego piractwo, dosc popularne na rynku krajowym. Ale nawet mlodzi ludzie nie zdaja sobie czesto sprawy ze tego typu rozgrywka moze w ogole byc brana pod uwage.
Wiadomo, tutaj nie spotkam takiego czlowieka. Zakladam ze jezeli ktos trafil na te forum, to musi miec jakies pojecie o mmorpg. Ale wsrod moich znajomych z sieci wiekszosc obrzuca mnie dziwnym spojrzeniem jak dochodzi do tematu zainteresowan i zaczynam cos mowic o grze via net.
W miare duza popularnosc zyskuja zakupy przez internet, ale zeby placic miesieczny abonament za "jakas" gre to musi byc chore!
Ehhh, troche sie rozpisalem. Pewnie dlatego ze jeszcze szefa nie ma w pracy i moge pisac swobodnie
A chcialem tylko wiedziec cos na temat czsaopism...
BTW, na pewno sa anglo-jezyczne czasopisam dot. tylko i wylacznie mmorpg/rpg, czy ktos moze mnie naprowadzic na tego typu dobre pozycje?
Moja dozgonna wdziecznosc bedzie zapewniona...
Pozdrawiam.