Ja nie znam japońskiego ni w ząb i szczerze questy się dość ciężko robi.
Pomocne jest zaznaczanie NPCów od questów. Znaczy się włączam okienko podglądu aktywnych questów (opis po japońsku) i wybieram questy, które ma śledzić. Wtedy po lewej stronie ekranu pojawiają mi się jak by podpowiedzi do questów (np. ile jakich mobów zabić, czy jakiś partsów zebrać).
W miarę robienia questa, gdy zbiorę już "partsy" to strzałeczką pokazuje mi na ekranie w którą stronę mam iść do jakiego NPC pogadać (bardzo podobnie jak w Lineage 2). Z tym bez problemu znajduję NPCa i zaczynam gadkę (kilkanie krzaczków po japońsku). Czasem każe iść do innego NPC, to znów idę za strzałeczką "follow the white rabbit"
Czasem w czasie questa trzeba zagadać z kilkoma NPC. No problem, gdyż do każdego jest strzałeczka (jak se ją włączę w opcjach questów).
Problem jest tylko jeden:
mianowicie masz np. zebrać 10 quest itemów, które dropią określone moby. I tu jest problem, bo masz po japońsku napisane, że moby o nazwie %$@%% znajduują się na wschód od <jakaś tam nazwa lokacji>. No i słowo "na wschód" też wygląda mniej więcej tak: %#$@%#%@.
Na początku biłem moby na czuja i patrzyłem czy lecą quest itemy. Jak lecą to w queście mam już (1/10), a nie (0/10). No to biję te mobki aż będzie (10/10).
Ja w pierwszym poście w tym temacie dałem linka do pliku *.doc, który sam przygotowałem z informacji zebranych w necie i przy pomocy Google Translatora tłumacząc sobe japońską stronę oficjalną na język angielski. Mi to wystarczyło aby sobie pograć.
I naprawdę świetna strona, która ułatwia początek z PW po japońsku/chińsku:
www.onrpg.com
A mi bardzo pomogło też to: