Mendol napisał(a):
a jaki melee weapon jest ok na poczatek? na razie ciagle biegam z rapierem.
ewentualnie moge na scimitar zmienic.
Dobry noob weapon to winged spear (jest na moście w 1-2, mniej więcej w połowie tego obszaru, który trzeba przesprintować żeby uniknąć smoczego ognia.... prawdopodobnie padniesz podnosząc ją
).
Warto ją zrobić nawet jak nie jesteś miłośnikiem tego typu broni bo są miejsca gdzie będziesz walczył na mostkach nad przepaścią a atakująć nią z podniesioną tarczą nie robisz kroku do przodu (co się tam może skończyć upadkiem i śmiercią).
Rozwiniesz ją łatwo do +3 (w 2-1 jest merchant zaraz przy archstone sprzedający potrzebne materiały), do +6 powinieneś mieć materiały po przejściu całego 2-1 (jest tam sporo tych większych kawałków potrzebnych do upgradów) a potem już tylko konwersja na broń moon.
Co do innych opcji to musisz potestować.
Nie każdą broń da się tak samo enchantować - np. tej winged spear nie zrobisz na crescent (mana regen) ani na blesed (HP regen).
Poza tym nie liczą się same "parametry" broni ale też sposób zadawania obrażeń, rodzaj "swingu", rodzaje ekstra ataków (np. niektóre bronie mają obszarówki), efekty dodatkowe po trafieniu (bleeding, obalenie przeciwnika) etc etc etc.
Są bronie (głownie axe ale w swordach też to widać) gdzie obrażenia dość mocno zależą od tego, jaką częścią ostrza trafiasz przeciwnika (innymi słowy jeśli jest za blisko albo za daleko to obrażenia są dużo mniejsze niż w idealnym punkcie czyli mniej więcej w 2/3 ostrza).
Są bronie, które się słabo sprawdzają w PvP (spróbuj walcżąc z NPC używającym speara okrążać go zgodnie z ruchem wskazówek zegara - nie będzie w stanie tak wygiąć ręki żeby Cie trafić) a inne, choc słabe w PvM rewelacyjnie działają na graczy (np. drainując im staminę jak próbują zasłaniać się tarczą).
Nie opanujesz tego od razu więc sobie testuj.
Gierka jest na tyle dobra, że ja zrobiłem coś ok 6 postaci 100+ level i przechodziłem ją w sumie ok 7-10 razy zanim mi się znudziła.