Highlander napisał(a):
A malo to grales w inne fpsy? Zeby sie troche ogarnac?
Nie masz perspektywy. Ty ciągle grasz w jakieś FPS-y albo conajmniej inne mocno twitchowe gry sądząc z twoich wypowiedzi tu na forum. Grałem sporo w UT i ET długie lata temu, potem lata przerwy i jak z ciekawości wróciłem jechali mnie jakbym nigdy nic nie grał. Czułem, że żeby wejść na poprzedni poziom to setki godzin gry bym musiał poświęcić.
Zresztą akurat w Quake czy szczególnie UT lepiej mi szło niż CS gdzie się gineło z dupy niewiadoko skąd w ułamek sekundy. Nie wiem, może w późniejszych odsłonach CS było inaczej albo na jakiś pro serwerach w Quake / UT jest inaczej niż te na których ja grałem.
Prawda jest taka, że jak się chcę grać na choćby średnio i wyższym poziomie w szybkie czy e-sportowe FPS-y typu CS, ET, Painkiller, itd to trzeba naprawdę duże ilośći czasu poświęcić i nie robić długich przerw w graniu w tego typu FPS-y. Nic w tym złego, tylko taka prawda, zresztą ma też zastosowanie w innych mocno zręcznościowych grach typu SC2, HoN, itd
Oczywiście są ludzie mający genetycznie mega szybką reakcję, trochę też inaczej jest jak się głównie w takie gry gra, ale mówię o przeciętnych ludziach i o takich, którzy w zręcznościówki nie grają często.
Każdy typ gry czy to turówka, czy zrecznościówka czy jakaś bardziej uśredniona gra jeżeli jest adresowana do bardziej hardcorowej części graczy - wymaga dużo czasu na ogarnięcie czy to zrecznościowe czy taktyczno-gearowe.