raggnarok napisał(a):
Ja czekam na Call of Warhammer 1.4

1.4 to tylko z nazwy, tak naprawdę szykuje się istna rewolucja. Masa nowych modeli zarówno jednostek, miast jak i tych z mapy kampanii, no i wreszcie zapowiadają bardziej stabilną kampanie. (póki co gram w sandboxową wersje z submoda Real Warhammer)
@Highlander
Co do DLV się nie wypowiem, bo nie grałem, ale:
Stainless Steel to póki co najbardziej dopracowany mod.
Plusy:
- Masa nowych frakcji
- Podział na kampanie (wczesny i późny okres średniowiecza)
- Gigantyczna mapa
- Dużo ciekawostek historycznych
- Nowe jednostki, reskiny, traitsy.
Minusy:
- ciężko się tu do czegoś przyczepić.
Do tego wgrywasz submodzik
Real Combat + Real Recruitment (nie wiem czy jest jakiś pod wersję 6.3, bo póki co nie miałem okazji się z tą wersją zapoznać) i możesz ruszać na podbój średniowiecznego świata.
Broken Crescent
Czyli nie samą Europą człowiek żyje. Ten modzik pozwoli Ci zawojować bliski wschód
Plusy:
- Gigantyczna mapa ciągnąca się od Konstantynopolu, aż po Indie, z masą prowinci. Aktualnie jest ona 2x większa niż w Medku, a autorzy zapowiadają, że chcą dojść do stanu 4x, w wersji 3.0
- Zmiana klimatów (Oj nawet Stainless Steel potrafi znudzić)
- Około 30 frakcji, z czego większość grywalna
- Jak w każdym większym modzie, modele i reskiny
- System AOR (Area of recruitment), który sprawia, że każda prowincja się liczy.
Minusy:
- Szczerze mówiąc długo nie grałem w tego moda, gdyż moją uwagę w owym czasie przykuł Call of Warhammer, więc nie jestem w stanie wymienić zbyt wielu, może poza mąłą różnorodnością krajobrazów. (Ah ten bliski wschód

)
No i oczywiście mody obok, których też nie można przejść obojętnie:
Third Age: Total War
Jak sama nazwa wskazuje mod przenosi nas do Śródziemia. Jest to następny mod od ekipy King Konga (autor Stainless Steel) i jest on równie dopracowany. Można powiedzieć, że to gra, stworzona na silniku medka, a nie mod.
Plusy:
- Śródziemie!!
- Piękne przerywniki filmowe
- Bardzo ładne modele
- Obszerne opisy
- Stabilność
- Zróżnicowany poziomowo (Pewne rasy są łatwe do gry, np. High Elfy, a niektóre naprawdę ciężkie - Orcs of the misty mountains)
- Niesamowite wsparcie od fanów (masa submodów)
Minusy
- Ciężko mi się jakiś doszukać.
Call of Warhammer
Wspomniany już wcześniej. Przenosi nas w świat Warhammera FB, a dokładnie w czasy chaos stormu.
Plusy:
- Unikalne modele jednostek
- Dużo skryptów (inwazje etc.)
- Można poczuć klimat WH
- Bardzo prężnie się rozwija (Prace nad wersją 1.4 są już na bardzo zaawansowanym etapie. Oprócz tego co raz więcej submodów)
Minusy:
- Dużo skryptów (mniejsza stabilność, zdarzają się CTD, oprócz tego potrafią one być uciążliwe)
- Słabo zbalansowane
- Brak dżwięków jednostek (chyba, że chcesz po rosyjsku)
Tu mogę polecić moda
REAL WARHAMMER, który balansuje rozgrywkę i dodaje opcje kampanii sandboxowej (brak skryptów).