exodus napisał(a):
Najpierw zdobadz jakas konkretna wiedze o kodowaniu gier potem wroc ze mnie szydzic.
Jakąś dość konkretną posiadam.
Cytuj:
"[Final Fantasy XIII] is being built on PC, where it's actually functional," producer Yoshinori Kitase said Square Enix's E3 press conference, according to Nvidia's Nzone. "We're still focusing on making it work on PS3, so it's difficult to know how long the process of taking it to 360 will take."
Próbowałeś kiedyś coś pisać kiedyś na inną platformę sprzętową? Nie jest wielkim problemem napisać coś pod konkretną platformę sprzętową. Problemem jest dostosowanie tego tak, aby działało na każdym gównie.
Tak naprawdę interfejsy są wąskim gardłem w cyklu developerskim i dlatego najbardziej złożone technicznie produkcje wydawane są na konsole, gdzie autor wie, pod dokładnie jakim sprzętem produkt będzie uruchamiany.
Każda część FF wyciskała wszystko co możliwe z platform na jakie była projektowana. Dlatego też wersje PC miały tyle problemów. A bo Voodoo 2 to już nie Voodoo, Voodoo Banshee ma nieco inne odwołania. Karty Nvidii wówczas też działały różnie, dźwięk został wydany w wersji na wirtualne maszyny.
Obstawiam, że to niefortunne zdanie, iż gra funkcjonuje na maszynach developerskich oznacza właśnie nie mniej, nie więcej niż to, że bieżące etapy produkcji, projektowania uruchamiane są na ściśle dedykowanych maszynach - korzystając z właściwości wirtualizacji. Póki co nie słyszałem o żadnym frameworku, który byłby zgodny z architekturą x86, cell i xenonami. PC to bardzo szerokie pojęcie i nie masz nawet pojęcia pod jakim systemem operacyjnym to chodzi / jest emulowane / wirtualizowane.
PS3 posiada na pokładzie GPU od Nvidii więc nie widzę problemu w tym, aby maszyny developerskie korzystały z kart opartych na tym konkretnym układzie (który może być zbliżony architekturą do tych ogólnie dostępnych, ale nie musi wcale być kompatybilny - szczególnie, że projektowany był pod konkretne zamówienie Sony).