To ja moze napisze teraz jak juz doszlismy do tego ze voiceacting i animacja postaci ssa to ja moze napisze co nie ssie:
1. Grafika - co tu duzo mowic - najladniejszy RPG ever. Niektore widoczki jak w Crysisie. Do tego naprawde dobre modele postaci, zwierzat, potworow, itp... Plus swietnie wygladajace armorki, szaty i bronie.
2. Swiat - piekny, ogromny, zyjacy i dopieszczony. Sa ksiazki z Lore itd... Na szlakach grasuja dzikie zwierzeta w miastach NPCe laza jak w Assassins Creedzie (ilosc i zroznicowanie) : ) Pozatym miasta "zyja" (min. widzialem kobiete placzaca nad grobem, przechodnia podchoszacego do straganu z bronia, ktory wybral sobie miecz i zaczal go ogladac i "wazyc" w reku, itd.... Guardzi zrwacaja uwage na dziwne zachowanie, jak wyciagniesz bron to najpierw prosza o jej showanie, potem bija, itd... nie da sie krasc bedac na widoku, itp.... wszytko to wydaje sie malo sztuczne i skryptowane (choc niewatpliwie jest). Dla mnie to jest swiat w ktory mozna sie wczuc - dokladnie jak w Morrowindzie.
3. Sountrack i dzwiek - solidny swiatowy poziom. Nie wybitny ale nie chujowy. Niektore kawalki na savannach niezwykle klimatyczne, wiecej narazie nie slyszalem.
4. Itemizacja - super fajna. Itemow jest od groma i jeszcze wiecej. Crafting jest milym dodatkiem. Alchemia tez daje rade choc chyba nie jest to poziom Morrowinda ale jeszcze nieduzo widzialem. Kazda rzecz wlasciwie mozna sobie przemalowac (czasem nawet sa 5 kolorowe itemki - kazdy mozna dowolnie zmieniac).
5. System magii. Cos pieknego. Koniec kropka. NIgdy mi sie lepiej nie gralo magiem. W zadnej grze. Poprostu czuc moc i potege magii.
5. Fabula - Nie jest to poziom Tormenta ofc ale daje rade. Tyle narazie bo jestem jeszce w pierwszym chapterze, ktory ani mysli sie skonczyc.
6. Questy poboczne - jest ich duzo i sa fajne. Nie ma "zabij 10 orkow". sa zlecenia od gildii, questy od NPCow, itd... Czesto gesto questy sa "wieloczlonowe" i w sumie dlugie. czesto tez skonczenie jednego powoduje dostanie nastepnego lub tez zaliczenie parta main questa oblokowuje dwa opcjonalne poboczne, itd...
7. Rozwoj postaci - Morrowind/Oblivion/Gothic style. Bardzo dobry, duze mozliwosci kombinowania i zroznicowanie playstyle - ofc z granicach sztampowych archetypow warrior/mag/rogue/assasin/itp....
6. Fizyka - jak na RPG naprawde mocno daje rade. To co sie dzieje ze skrzynkami i beczkami przy uzywaniu AOE spelli raduje serce. : ) Dodatkowo gra chyba obsluguje physx bo ja mam radeona i "Hardware Physics" mam zaciemnione w opcjach. Szaty i peleryny musza z ty fajnie wygladac (ogolnie swietny pomysl z tymi "Surcoats" - pierdola a cieszy).
8. Multiplayer - nie probowalem ale zapowiada sie smakowicie. Widzialem filmiki na YT ze wspolnego szlachtowania mobkow ale z tego co czytalem to gra oferuje chyba wiecej w multi. Wogole to ze w takim RPG jest multi to juz chyba jest plus co nie?
9. Optymalizacja - gra smiga jak szalona co przy tym poziomie grafiki i fizyki jest dla mnie niepojete. : ) Loadnigi trwaja pare sekund max - nawet tipow nie zdaze czytac.
No i rzecz w sumie oczywista ale ostatnio jakies takie dziwne rzeczy sa modne i wiele osob po traumie Obliviona o to pyta.... w grze nie ma zadnego zjebanego lvl scalingu itp... wlazisz w zle miejsce, dostajesz wpierdol. Koniec kropka. : )
Ta gra naprawde nie ssie ludzie.
Jesli bym sie juz mial czepiac i to rzeczy naprawde waznych a nie kurwa voiceactingu w grze z pierdyliardem NPCow i animacji, ktora w sumie nei jest az tak zla (i tak z 5 poziomow wyzej niz New Vegas - ciesza smaczki jak "wychamowywanie" postaci po sprincie, sam sprint wyglada dosc dynamicznie i uprzyjemnia gre itp...), podoba mi sie tez "spadanie" - czujesz ze przypierdalasz z sila na gleba : ) to byloby to:
Mapa, Quest Log i Inventory. Ogolnie UI. Inventory jest "for consoles" i to widac, przydala by sie opcja skalowania chociaz. QL jest troszke nieczytelny, dodatkowo zostaja w nim wykonane zadania co prowadzi bo burdelu a mapa jest dla mnie malo czytelna.
Nie mozna nurkowac a gra sie az o to prosi (podwodny content, spelle do lazenia po wodzie jak w Morrowindzie, itp...) - pol mapy to woda.
Jazda konna wymaga szlifow, sterowanie jest dosc czule.
Nadmierne uzycie efektow Bloom i HDR.
I pewnie pare innych.
Ale Overall i tak jest narazie mocne 9/10.