Nie grałem JESZCZE
![:)](./images/smilies/icon_smile.gif)
tylko rosyjskimi TD i amerykańskimi MT ale z tego co widzę, to sprzęty są naprawdę nieźle zbalansowane od strony "możliwości w grze".
Grając IS4 i walcząc 1:1 z VK45 bywało że zdejmowałem go z 70% HP a bywało, że on mnie pojechał dokładnie tak samo.
Podobnie walcząc IS4 z Objectem ostatnio zdjąłem go 3cim strzałem a on mnie przebił tylko raz. Za to JT w podobnej sytuacji spalił mnie mając ciągle 75% HP - kwestia farta, sytuacji, terenu i kierowcy.
Frontalny pancerz IS4 jest mocno przereklamowany - z bliska (odległość 4-5 długości czołgu) od frontu testowaliśmy go ostatnio z IS1 i panterą i mieli 5/6 przebić (celując w pokrywę kierowcy).
To, co moim zdaniem kuleje w grze, to koszty napraw.
One są uzależnione od HP maszyny a to mają najwyższe czołgi niemieckie więc dostają po dupie.
JT za naprawe płaci 16k, Object - 12k.
KT - 15k, IS3 - 10k.
Żeby to jakoś sensownie zobrazować mała statystyka.
Robiliśmy ze scorpem jednocześnie HT z tier 8 na 9.
W momencie odbłokowania IS4 miałem na koncie +3.5mln.
Scorp w momencie odblokowania Ausa miał +1mln.
IMO spora różnica.
Jeśli by zrównać ceny napraw to pewnie bym się przeprosił z niemiaszkami bo np. szybkość strzału (szybkośc namierzania się działa po zatrzymaniu czołgu) mają imponującą.
A naprawdę nie ma powodu, żeby akurat od HP zależał koszt naprawy bo to jeden z parametrów czołgu - równie dobrze mogliby uzależnić to, od ROF działa albo średniej penetracji.
Anyway... na chwilę obecną IMO każda nacja ma przewagę w pewnym tierze.
W tier8 MT nie ma nic lepszego niż pantera.
W tier7 HT dominuje T29.
W tier8 HT jedyną niepodważalną zaletą IS3 jest koszt naprawy (jak poczyta się fora to znajdzie się tyle samo zwolenników IS3 co KT... podobnie jest zresztą z tier 8 TD - ferdki też mają rzeszę wiernych fanów).
W tier9 HT jedyne co można zdecydowanie powiedzieć to, że amerykański T34 odstaje jakoś zdecydowanie od swoich rosyjskich i niemieckich odpowiedników.
W tier10 HT każdy czołg ma zupełnie inną rolę (amerykańskim gra się jak TD z toną HP, niemiecki to ruchomy bunkier a sowieci mają czołg "szturmowy") więc ciężko je porównywać.