shadowbane - gra stricte PvP, brak craftingu, za to budujemy miasta, gra bardzo polegająca na community, solo nie da się w to praktycznie grać gdyż esencją gry są miasta, podbijanie ich, polityka itd. Wielki świat, chyba najwięcej ras/profesji do tego dochodzi ze 30-40 różnych run (takie scrolle które dają dodatkowe umiejętności) które możemy na siebie władawać, więc klas/profesji/buildów jest mnóstwo...
EQ2 - typowy mob bashing poprzetykany questami w stylu przynieś, podaj, pozamiataj (podobno na wyższych levelach świetnymi, ja do 19/50 tłukłem szczury), brak hausingu, tzn. mamy zonę, która udaje nasz domek i możemy go meblować (aka Sims) ale domu nie budujemy, chyba niezły crafting i dobra grafika na baardzo mocnym kompie (kiepawa animacja ale screenshoty wychodzą rewelacyjnie). Aha, co jakiś czas SoE dodaje 2 nowe questy w cenie 5-10USD, system rewelacyjny, generalnie przy akceptacji questów trzeba chować swoją credit card głęęęęboko
Horizons - bardzo dobry crafting, bardzo fajne community chuhające i opiekujące się każdym nowym graczem, fajny duży świat, ale strona techniczna gry zawodzi, gra ma grafikę jak doom 2 a wymagania prawie jak Doom 3.
F11 - fajna gra, fajne community (stokrotka postawi ci skrzynkę piwa jak napiszesz że jestem głupi np
, brak PvP, brak housingu chociaż można meblować domek (aka EQ2, Simsy), rewelacyjny system dwuklasowości (naraz grasz np. paladynem/warriorem, przy czym paladyn 100%, warrior 50%) - jedna postać może mieć wszystkie joby, więc nie musisz przechodzić przez te same nudne questy (przynieś, podaj, pozamiataj) robiąc kolejnego joba (klasę). Z minusów - gra wlecze się jak bardzo dobry serial brazylijski, nie mając zamiaru grać w nią przez X lat nawet nie zaczynaj, bo "prawdziwa gra zaczyna się od XX lvl, by dojść do XX lvl trzeba poświęcić YYYYYYY godzin na waleniu mobów po głowie" - a niektórych to nudzi przedwcześnie. Aha gra jako jedyny MMORPG ma dobry wątek RPG poprzetykany filmikami i kolejnymi monstami do zabicia.
Ryzom - gra porażka - podchodziłem do tej gry 2 razy (ostatnio ze 2 miesiące temu) i nie potrafię tej gry rozgryźć. Pustki na serwerze, gra dziwna. Dziwny crafting, dziwny świat, dziwne moby, dziwny system skilli.
Neocron 2 - kompletnie mnie nie interesuje, nie grałem, nie gram i nie zagram