Witam wszystkich serdecznie, długo zastanawiałem się nad tym czy napomnieć o powstającym tytule czy też powstrzymać się od pisania - a to dlatego, że czasy zmieniają sie szybko a i poglądy i tendencjie równie szybko się zmieniają.
Mimo wszystko postanowiłem napisać i to właśnie dlatego, by pokazać że my tu w Polsce też potrafimy stworzyć coś od podstaw, od przysłowiowego "zera".
Zaczne może od samego początku, kwietnia 2006 roku - w którym to powstała idea stworzenia tytułu - amatorskiego, który by podpisany polską flagą zaistniał w świecie gier komputerowych w kategorii MMORPG.
Od tego czasu wiele się zmieniło, we dwie osoby pracując w wolnych chwilach, trzymając się kurczowo terminów - udało nam się stworzyć silnik oraz podstawy do wersji alfa - sieciowej gry o tytule Szlachcic (Szczerbiec).
Gra oparta o średniowieczne realia polski, jest niezwykła dlatego że jest grą odzwierciedlającą realizm, jest grą massively played i powstała w 'amatorski' sposób - w przysłowiowym 'garażu'.
Od momentu w którym powstała idea projektu, działo się bardzo wiele - jak to w projektach amatorskich, wiele ludzi straciło nadzieje i po prostu odeszli.
Z pięcio osobowej grupy - jednego programisty i czterech grafików, ostatecznie dwie osoby ciągną teraz grę. Jesteśmy w świetnej fazie rozwoju, mając motywację i wiedzę sięgamy daleko planami i już dziś śmiało możemy powiedzieć że projekt jest naszym tzw. primary objective.
Dziś szlachcic jest zaawansowanym silnikiem opartym o technologie OpenGL, aktualnie system kliencki działa na platformach windows a serwer jest oparty o systemy Linux.
Gra wykorzystuje nasz autorski silnik, dzięki czemu odnajdujemy się w każdej lini kodu o każdej porze dnia i roku. Niedawno napisaliśmy wersję klienta poprzedzającą wersje Alfa, która będzie udostępniona 20 wybranym osobom do przetestowania silnika sieciowego i systemu roślinnego.
Cóż, mam nadzieje że wystarczająco udało mi się przybliżyć nadchodzący polski tytuł MMORPG. Tym samym chciałbym pokazać że determinacja i siła w dążeniu do celu, to podstawowy czynnik dzięki któremu we dwie osoby można zrobić coś z niczego.
Pozdrawiam serdecznie,
Paweł S.
Dla zainteresowanych stroną gry:
http://www.szlachcic.z.pl
Ps. Z góry przepraszam za formę artykułu, niestety brakuje u nas portalu który w jakikolwiek sposób promował by tego typu projekty.