shuho napisał(a):
roball napisał(a):
roball napisał(a):
http://na.finalfantasyxiv.com/lodestone/topics/detail/f8dcc029e5781c67638d99b853cfe40c90154d51#commnet
Na wypadek jakby ktos przegapil tego linka.. Pushneli premiere o 3 dni.
super
Mam wrażenie, że już dawno mówili o tym, że premiera będzie 30stego.
Możę mi się wydaje?
W każdym razie problem "peaku" jest znany w informatyce od lat i nie da się go po prostu od tak łatwo rozwiązać.
Myślicie, że dlaczego komórki nie działają w sylwestra? Zakładam, że ich infrastruktura jest dość skomplikowana i raczej nie można jej łatwo skalować ( to nie koniecznie jest błąd ).
Dla każdej lokacji (zony) jest jakiś serwer i podejrzwam, że zony nie skalują się horyzontalnie. Więc nagle jak do zony wpada 5x więcej osób niż planowano to serwer pada i cześć.
W każdym razie trzeba być wyrozumiałym. Prawdopodobnie gra dużo więcej osób niż zakładali, open beta trwała tylko 3 dni (mega fail!) i to w weekend w wakacje gdzie wszyscy normalni europejczycy po prostu wyjeżdżają albo robią coś innego oprócz napierdalania 24/7 w gierkę;p
W WoW'a, Starcrafta 2, i Diablo 3 też nie dało się grać w dniach premiery, po prostu się nie dało.
Nie wspomnę już o innych grac (AC, które w ogóle nie działało, albo sejwy były zepsute, lol), których deweloperzy nie mają budżetów SE czy Blizza.
Keep calm and do other stuff!
P.S
Też mnie to też denerwuje ale jestem w stanie to przeżyć ;p