Tak ogólnie to zrobili duży update na stronie głownej FFXIV ... Jest sporo info o tym i owym ...
- Guild
Będa do zdobycia marki, czy też karty dla guild, kazda karta bedzie cos dodawała dla ludzi z guild, np dostęp do prwyatnych stref zbieractwa, lub do teleprotów po kontynencie. Jesli dobrze rozumiem trzeba bedzie zrobić na to quest lub misję. Z zapowiedzi wynika że będzie 9 kart, po 3 do kazdego typu - wojownicy, crafterzy i zbieracze ... pytanie tylko czy oznacza to koniecznosc posiadania 3 gildi, czy tez mozna to budowac w obrebie 1 gildi.
- profesje, właściwie to typy profek
Wychodzi na to że aby bawić się craftem potrzebne będa 3 postacie - crafter/industry, gathering/harvesting, fighter Rozdzielili profesje całkiem przynajmniej w zapowiedzi ... o nie lol, błąd to bedzie jedna postać ! Tylko trzeba sie bedzie przerobić na inna klase ! Zajebiście ! Czyli bedzie mozna być krafterem, rolnikiem i wojownikiem zmieniajac klase postaci !
Rasy :
Galka jest/będzie Roegadyn ( same samce, hmm, mithra + galka = tarutaru ??
Human bedzie Hyur
Mithra bedzie Miqo'te ( krap, znów same female )
Tarutaru beda LaLaFell
( oh lol )
Elfy to Elezen ...
Świat
Trzy królestwa ( hmm, znamy to ? : )
Limsa Lonimsa - hmm albo humcie albo elfcie
Ale obstawiam humcie
Ul'Dah - obstawiam elfland
Gridania - Mithra i Tarutaru ???
Podsumowując moją wypowiedz, wydaje mi się że w FFXIv położony zostanie jeszcze wiekszy nacisk na TeamPlay, a yellow ones skutecznie będą usówać zastzreżenia jaki mogą powstać odnośnie nowego produktu.
Budują zupełnie nowy system, choć oparty na znanych z Finala 11 rozwiązanaich ( zmiana profesji, fabuła głownego wątku, zadania dla gildii, ) dodając nowe rozwiązania rozbudowujące poziom rozgrywki o zupełnie nowe elementy ( zony crafterskie, o sorry, farmerskie, nowy system gildi, )
Brakuje mi tylko tutaj budynku gildi ( zapewne będzie ) z vendorami gildii lub house gildi gdzie mozna by sie zbierać, siadania w knajpie przy browarku, latajacych mountów, itp
No i jakaś data relase i dostęp do Bety