Tak wiec po 2 dniam "uzerania" sie z FF 14 stwierdzilem ze mam dosc.
Byla to moja 1 i chyab juz ostatnia przygoda z seria FF.
Nie ukrywam ze po 6 latach wowa usilnie szukalem nowego mm, FF 14 bylo u mnie an 1 miejscu (oczekiwalem wiele) jesli chodzi o kupno po tych beta testach - jak by dawali za free nie wziol bym tego shitu.
Na moim kompie gra chodzila super, zadnego ciecia itp grafika prawie na full tylko cienie zredukowane. Niestety dla mnie grafika to nie jest kwintesencja gier MMO.
Tworzenie postaci - dosc przyjemne, z uwagi ze w wiekszosci mmo pasjonuje mnie granie tank klasami wybralem - gladiatora. Ostateczne poprawki wybor servera, miasta i zaczynamy.
Cut Scenki - moze i na poczatku bylo ok ale z czasem bardziej irytowaly niz pomagaly ( thx for skip)
1 kontakt z gra - graficznei gra prezentowala sie doskonale. cienie, fizyka ubioru poprostu super. No dobra co dalej kilku NPC z ktorym zagadac? Wybralem tego gdzie stalo duzo wiary ( bo po co oznaczyc NPC do interkacji/Q). Pobralem Q i zaczynamy.
UI - jakies 3 paski hp/MP/i cos, kolejne 4 butony, mapka ( to sie wysilili ... ale tak pewnie wygladalo od zawsze wiec niech bedzie).
W koncu dobieglem do 1 Obozu z Q i zamiast odrazu dac interakcje z obiektem poprzez click to talk to sie otwieraja kolejne okna ( niech bedzie wiecej klikania)
Opcja Teleportow to wiekli plus zaoszczedzilo mi wiele czasu. Na poczatku zabralem sie za sie za Q " Treasure of the Main", mialem z nim troche problemu ale dzieki pomocy an Tym forum jakos sobie poradzilem. Po zakonczeniu zebralem kase pobiegalem po miescie ale ze nic sie nie dalo tam kupic wrocilem do obozu z q.
1st Camp + Questy - Troche to dziwne ze mozna miec tylko 1 aktywny q, no ale kto co lubi . Duza zaleta to po zakonczeniu pojawia sie pylon z free tele do obozu. Zrobilem w ten sposob chyba z 5 q i .. no wlasnie i koniec. Nic wiecej nie bylo ( biegalem potem po miescie szukajac nowych ale nic nie znalazlem). Popytalem na czacie i z tego co ludzi mowili to jest z 8 q i tyle potem zostaje grind ( ale zeby nie bylo tak fajnie to podobno jest jakies "ograniczenie" zeby nie farmic za duzo - to chyab dla kitajcow coby nie pomarli przy kompach).
Walka - to to juz jest MEGA FAIL jaki widzialem do tej pory. A - ztargetuj cel B - zalokuj cel C - n*********j 1. w 99% przypadkach UI nie ogarnialo ze cel juz nie zyje ( hp celu = 0 wyskakuje an chacie info " akcja nie moze byc bla bla bla bo cel KO) ale moja postac dalej bije ( mija z 10 sec zanim sie ogarnie ze cel juz lezy). Targetowanie --> Tab kolejny fail (bija mnie 3 cele to czasem potrafi ztargetowac innego gracza albo mnie samego niz to co jest przedemna :/)
W sumie po tym wszystkim chcialem dac juz sobie spokuj ale pobije moby moze bedzie ciekawie. Ganiam po mapie zamiast orange kropek ( moby) sa tylko biale ( gracze), jak sie udalo cos znalezc to zanim dobieglem juz bylo tam 300. Zadny krwi odbieglem dosc daleko gdzie wialo pustka i wreszcie znalazlem - lazily jakies wielkie przerosniete indyki, wygladaja byczo pomyslalem pewnie duzo expa dadza i rura. Dostalem ze hm .. ze 4 buly i sie zwinolem.
Podsumowujac - Jesli jest ktos wielkim fanem seri FF to ta gra pewnie go zadowoli, niestety dla mnie po 6 latach wowa ( jak ta gra ryje psyche) to kolejna przerobka Lineage2/Aion. Jesli ta beta miala zachecic ludzi do kupna to chyba cos nie wyszlo (ja nie znalazlem tu nic co by mnie zainteresowalo). Chyab narazie bede musial zostac prze EvE i WoD miejmy nadzieje ze kolejne MMO beda "lepsze".
Kto co lubi ( do forum fighterow i troli - SPAC)
P.S. 14 odslona seri FF a oni dalej sie nie nauczyli skakac
sorki za orty i stylistyke jest 0:30