Kilka słów więcej na temat GW2 / bety.
Coś co mnie zirytowało. Kur.. znowu kolejne mmorpg ,w którym nie ma 'dymków' z tekstem nad postacią gracza. Nawet opcjonalnie nie idzie czegoś takiego zaznaczyć...
Tym bardziej to boli ,że system Eventów zachęca do interakcji ,a jednak /local czy /whisper to nie to samo.
Mega minus imo. Chyba ,że do nich dotrze i to dodadzą przed retailem ,ale coś wątplie :/
Tym bardziej ,że same 'dymki' mają zaimplementowane tylko gracze nie mogą z tego korzystać samodzielnie.
=============
Co do samej bety.
Wbiłem 10 lvl Nekromancerem , odblokowałem wszystkie skille wszystkich broni i przeszedłem kilka faz nad tą klasą od 'może być, przez 'meh' do 'te fajna nawet'.
Klasa imo ze sporymi możliwościami ,tylko poza formą Licha to damage słabiutki - tzn. wiadomo potem już się pewnych knifów' nauczyłem / odkryłem ,żeby zwiększać ale mimo wszystko taki warek z 2h jak wpadnie to robi duuużo więcej ,no ale to chyba normalne.
Otwarty świat i eventy / questy są spoko , wiadomo są momenty gdzie jest słabiej i wręcz nudno ,ale jak mówię to norma i jeszcze nie miałem mmorpg-a żeby tak nie było. Czasem mogłoby być tylko trochę trudniej.
Choć na plus mogę zaliczyć ,że czasem udało mi się zginąć
W 2 miejsach to nawet było w miarę 'trudno'.
Byle tylko nie znerfili...
WvWvW wygląda na spoko zabawę ,ale wydajność zabija fun jednak :/
Dużo nie przetestowałem z tego względu + brak czasu.
Arenki - jak normalnie takich rzeczy nie lubię w mmorpg-ach ,to tu jest inny 'feel' i gra się fajnie. Thief strasznie irytuje , szczególnie jak biegają dwójkami :roll
Mapki są spoko , dosyć proste ,ale wiadomo Arenki to ogólnie jest prosty typ zabawy , już teraz imo są gotowe do release o ile nie planują jakiś tam features dodać. Żadnych bugów w tym miejscu gry nie widziałem.
Tylko mam nadzieję ,że dodadzą choćby 1-2 więcej na premierę ,bo 3 to trochę mało jednak.
Balans jest ok. Tzn. wiadomo wydaje mi się ,że jedne klasy vs. jakieś inne specyficzne lepiej "działają" ,ale raz ,że mi to nie przeszkadza gdyż ja jestem zawsze za balansem grupa vs grupa a nie 1vs1 ,a dwa ,że nie ma tak ,że się "nie da" wygrać , po prostu z jednymi było ciężej z drugimi lżej - poza tym kwestia doświadczenia - bo co można po 2h na Arenach powiedzieć huh?
Ogólnie kupuje tu decyzja podjęta ,z minusów:
- brak "dymków' i ogólnie możliwości 'mówienia w zasięgu głosu'
- wydajność
- rzeczy takie jak dropujące skrzynki z random lootem gdzie kluczyki są w sklepiku (ok pewnie dropią w grze też tylko skrzynek mi dropneło kilka a klucza ani jednego) - rzeczy takie jak to potrafią mi skutecznie obrzydzić granie - tym bardziej jeżęli by się okazało ,że Arena.net / NCSoft byliby "chciwi".
Tak btw ponoć się beta skończyła już.