@Lorath
Pewnie tak z tym ,że Arena.net należy do NCSoft ,który jest dość dużą korporacją także pod tym względem finansowanie ma zapewnione tym bardziej ,że afaik NCSoft nieźle sobie radzi (choćby oszałamiający sukces Aion-a w Azji).
Druga sprawa to ,że korporacja to korporacja ,a GW2 jest juz dość długo w developerce ,a mimo wiedzy ,że zbyt wczesny release z bugami może mocno zaszkodzić to myślę ,że akcjonariusze NcSoft też mają swoje granicę do tego jak długo są w stanie tolerować wrzucanie kasy w ten projekt ,który jeszcze nie przynosi żadnych przychodów właściwie. Tym bardziej ,że NcSoft finansuje jeszcze WildStar-a i Blade & Soul jednocześnie , no i Lineage Eternal ,a ostatnio pojawiło się info ,że rozpoczynają czy będą rozpoczynać niedługo pracę nad Lineage III (osobne od L:Eternal) - także wydatków mają duuuuużo ,a Aion traci na popularności nawet w Azji ponoć bo gra się coraz młodsza nie staję.
Podobnie L2.
Inna sprawa ,że robią pre-purcharse bo po prostu mogą , w końcu kasy na marketing GW2 idą tony i 'hajp' jest olbrzymi.
Co do Funcom-u to po części pre-purcharse tam też jest tzn. kupując samą grę możesz zrobić cancel i jest to jako zwykły pre-order ,ale jak kupisz grę + jakiś opcjonalny 'pack' to wtedy zarówno za grę jak i za pack ściąga całą kasę od razu afaik - czyli pre-purcharse.
No ,ale tam jest data.
Co do mnie - to ja osobiście bym wolał szybszy release GW2.
Po prostu pograł bym w jakiegoś mmorpg-a ,a nie chcę mi się zaczynać grać w nic 'tymczasowo' ,zresztą nie bardzo mnie obecne tytuły które są na rynku interesują.
Mogą być tylko np. 2 beta weekendy i parę bugów nawet o ile nie będą jakieś game-breaking no problemo
![:p](./images/smilies/icon_razz.gif)