@Kabraxis
Takie rzeczy jak rozszerzenia banku, sloty na torby, dodatkowe postacie, kostiumy, miniaturki i armor skiny ze sklepiku owszem, sa dostepne tylko w sklepiku, ale to zakup niejako jednorazowy, a na czyms w koncu musza zarobic, wiec jakos przezyje (a ze gra mi sie podoba, to i kupie, chocby po to, zeby dac im moja kase, bo podoba mi sie to co robia).
Co do calej reszty, to:
- Mystic Forge Stone, to tylko i wylacznie zamiennik (wiem, bo sprawdzalem), dajesz go po prostu zamiast zwyklego itema, jak ci brakuje do 4, wiec nie jest potrzebny, mozna go sobie w pelni odpuscic
- Black Lion Key - te dostaje sie z achievementow, w nagrode za personal story i dropia czasem jako loot (rare drop, ale jest), w otwieranych skrzynkach dropuja dosc czesto (50% przynajmniej), wiec jak zdobedziesz przynajmniej 1, to masz szanse, ze przez dluzszy czas nie bedziesz ich potrzebowal (no i ze skrzynek dropia tez inne rzeczy w item shopu)
- Transmutation Stone jak wyzej, wlacznie z tymi 80-cio levelowymi (wypadlo mi 5 w BWE3 po skompletowaniu czwartej czy piatej zony STARTOWEJ - mialem wtedy level kolo 30)
- farbki raz, ze dropia i to dosc czesto, to jeszcze Cook moze je najzwyczajniej w swiecie robic, wiec tez nie ma problemu
- wszelkich boosterow mialem w czasie BWE tyle, ze nie wiedzialem co z nimi robic, a nie kupilem ani jednego (do tego Cook i bodajze Artificer robia consummable, ktore wszystkie daja oprocz normalnych bonusow tez bonus do expa)
P2W bym tego nie nazwal
Ale to ja.
EDIT:
I jeszcze jedna rzecz, o ktorej zapomnialem wspomniec przy okazji.
Gemy sa tradeable, to znaczy, ze beda dostepne na Auction House.
Wiec jak jakis gracz je sobie kupi za real cash i postanowi wystawic na aukcji za ingame gold, a inny bedzie cierpial na nadmiar golda w grze, za to niedobor golda w real life (badz ogromna niechec do wydawania prawdziwej kasy w sklepiku gry), to bedzie je mogl kupic i w ten sposob zakupic co bedzie mu sie chcialo ze sklepiku.