pograłem i chyba nie kupię
PLUSY:
- różnorodność i dowolność doboru skili, praktycznie można zrobić dowolną klase z dowolnymi skilami
- możliwość używania skili podczas poruszania się- wbrew pozorom w wielu mmo tego nie ma , a dzięki temu sama walka obojętnie czy pve czy pvp jest dynamiczniejsza
- płynność rozgrywki na mapie pvp ( Cyrodil) - nawet mimo dużych zergów z 2 stron , po kilkadziesiąt luda nic mi nie przycinało - dobrze ze zrezygnowano z widowiskowości skili na rzecz właśnie płynności
- craft nawet ciekawy, podobają mi się opcja dodawania itemków , zwiększających "rare" craftowanych rzeczy i to , że lvl itemu zwiększa się prosto przez zwiększenie ilości matsów- nie ma wiec masy bezsensownych recek- chcesz item z 6 lvl dajesz 5 skórek , chcesz z 8 lvl dajesz 6 skórek itp
- lvl i zbieranie skil pointów nie tylko przez bicie mobów i questy, ale także przez pvp i eksplorację i zbieranie shardów
- "nowosć" gry , co zawsze wpływa na to , że z ciekawością odkrywa sie nowe rzeczy w grze jako takiej
MINUSY:
- żmudne lvlowanie, które w pewnym momencie staję się wręcz nużące- gra przygotowana na miesiące lvlowania- trochę mam wrażenie , ze to jest związane z kupnem abonamentu
- pvp prawie identyczne jak WWW w GW2, nie to , ze to wada, ale tu tez nic nowego i ciekawego nie ma, może poza tym , że poszczególne wieże , twierdze trzeba zdobywać zgodnie z linią frontu, poza tym zerg i tyle
- właściwie brak czegoś " nowego", nic tu za bardzo nie zaciekawia, nic nie ekscytuje
TESO sprzeda się dość dobrze , ale tylko i wyłącznie dlatego , że w danej chwili , nie ma żadnego innego tytułu , którego warto byłoby kupić, nie wiem czy gdyby w jednym tygodniu wychodziło np TESO, ArchAge, Black Desert czy cokolwiek tam innego, tyle samo osób by te grę kupiło- śmiem wątpić
Pytanie , czy w miarę dobra sprzedaż tym właśnie uwarunkowana zmusi devsów do przyłożenia się do gry czy wprost odwrotnie- będzie sukces i koniec
Ogólnie dla mnie gra jako taka to nic nowego i ciekawego, pewnie , że grając ciekawi to czy tamto , ale nie na tyle , żeby grę kupić i płacić dość wysoki abonament ( 50 zł , przy średniej około 40 zł - i nie chodzi tu o kwotę , tylko o sam fakt cenienia się)
Świat ze znanej serii , klimat bardziej zachodni , ale to dla mnie za mało, brak tej grze tego "czegoś"
na koniec mały offtop- ten temat miał być na recenzje , proszę tylko takie tu umieszczać i nie robić balaganu