Lorath napisał(a):
Nie wiem czy to sa smieszne pieniadze jesli by spojrzec na nie z punktu widzenia naszych pensji ale pamietam dyskusje na forum GW2Guru (chyba) o oplacalnosci modelu B2P. Ktos tam dal linka do szczegolowego rocznego sprawozdania finansowego NCSoftu z rozpisanymi wydatkami i przychodami firmy. Koszt utrzymania serwerow byl tam uwzgledniony jako kilkuprocentowa zaledwie wartosc. Konkretnie, przyznam sie, nie pamietam ale zdaje sie ze nie bylo to nawet 5%.
5% przy korporacji zatrudniającej kilka tysięcy ludzi to akurat bardzo duży "ułamek". Corp potrzebuje wynajmować budynki i cała ich obsługę, ofc pracowników(których trzeba posadzić przy jakmiś biurku z komputerem, przeszkolić, dać telefon, wyższym rangą jakiś samochód służbowy w leasing bo leasing ale to też kosztuje). Musi mieć kasę na rozwój i promocję, oczywiście samą produkcję i zakup licencji na soft i różne dziwne technologie, plus pewnie tysiąc innych rzeczy o których nawet nie mam zielonego pojęcia.
Także to 5% to w cholerę i jeszcze trochę...
Te serwery to nie są jakieś trupy z 8GB RAMu pod jakieś forum w PHP... Sama sensowna szafa 42U to koszt 10-12k PLN, a gdzieś te szafy trzeba wstawić - w sensie do specjalnie przygotowanej serwerowni. Nawet nie wspominam o zakupie bebechów do jednej takiej szafy czy o tym, że tak naprawdę potrzeba min. 2 centra serwerowe - 1 normalne i drugie zapasowe, znajdujące się w innej fizycznej lokalizacji na wypadek jakiejś tragedii (pożar, zalanie, trzęsienie ziemi, cokolwiek). Także pisanie, że to są śmieszne pieniądze naprawdę mnie rozbraja. Oczywiście w skali budżetu całej firmy nie jest to największe zmartwienie niemniej nie jest to koszt, który można pominąć (nawet jeśli wynajmuje się owe serwerownie)