White Trox napisał(a):
widziałem swego czasu film na youtubie, w którym tłumaczyli dlaczego Hitler tak ostro szedł do przodu w Rosji i jasno wskazywali, że sprzęt produkowany w tym czasie był dostowowany do walki w Niemczech i nie nadawał się na do lokalnych obronnych zastosowań, spadochroniarze, likwidowano wszystkie umocnienia obronne- pola minowe, twierdze, budowano kolej na zachód do jakiś z dupy miejsc, wszystko aby móc szybko przesyłać wojska na zachód. Naturalnie czystki kadrowe też miały olbrzymi wpływ.
https://www.youtube.com/watch?v=OpHtixSqPs4Czystki kadrowe to troche mit...wygodny mit komunistycznej wierchuszki postalinowskiej, pietnujacej stalinizm.
Suworow sie z teoria wielkiej czystki rozprawial w Oczyszczeniu, przynajmniej taka jest moja opinia. Polecam poczytac.
Co ja bym zrobil? Na pewno zwiazalbym sie z Polska jakims sojuszem...probowal politycznie ograc zachod w oczach Polski i kiedy tyly bylyby juz zabezpieczone, uderzylbym na Francje, Hiszpanie. Anglie bym zaizolowal, i na pewno nie uchonoowalbym sojuszu z Japonia po Pearl Harbor. Amerykanow bym zapewnial, ze to jest dzialanie strickte skosnookich i nie chce miec z tym nic wspolnego.
Co do ZSSR to nie mam pojecia. Ciezka sprawa. Za duzy kraj zeby go podbic.