Siema,
Widzę, że na forum siedzi jednak trochę fanów symulatorów i w sumie chciałbym zasięgnąć opinii. Głównie za sprawą E:D, oraz chęci pogrania znowu w Iła.
Kiedyś miałem Joya ale chęć na symki mi przeszła. Obecnie pożyczyłem od kumpla Logitecha Extreme 3D Pro. Ma 9 lat ale działa i lata mi się lepiej niż na padzie czy myszce - nadal trzeba jednak ostro trenować. Dodatkowo to joy na potencjometrach więc nawet nie bawię się w jakieś dokładne sprawdzanie i czyszczenie bo i tak kupię zaraz coś nowego. Tylko właśnie co:).
Rozglądam się obecnie za jakmiś rozwiązaniem typu HOTAS. Sam logitech to za mało - jeden POV Hat nie obsłuży wszystkiego. I to jest w sumie problem. 600zł to max co chce wydać. Do tej ceny z Hotas to mamy w sumie tylko Saiteka X52 oraz X52pro. Ten drugi ma o wiele lepszą jakośc wykonania i 2 magnetyczne czujniki halla ale oczywiście kosztuje 600 a nie 400zł
. Oba mają po 3 Pov haty, sporo przycisków i w sumie klawiatury poza wpisywaniem systemów można już nie używać. Pytanie czy jest coś jeszcze czy raczej w tej cenie tylko ten sprzęt? To co mnie najbardziej interesuje to to czy takie X52 rzeczywiście kolosalnie się różni od X52 pro. Nie potrzebuje mega super zajebistej precyzji ale fajnie by było aby sprzęt się nie rozpadł po 2-3 miesiącach
. Czytałem też opinie, że X52 bez magnet moda i tension moda jest tragiczny - te tutki w necie i artykuly na forach nie pojawiły się bez przyczyny - zbyt słaba responywność i spore dead zony w przeciwieństwie do takiego Thruthmastera 16000M.
Taki mod a jaka różnica
-
https://www.youtube.com/watch?v=TewzmOoysDwPrzejrzałem tematy na forum frontiera i ogólnie w necie i w sumie nic innego nie znalazłem. Niektórzy piszą o jakichś używkach ale hmm ja jakoś nie mam przekonania do modowania i zabawy ze starociami.
Jakbym kupowałem samego Joya to pewnie wziąłbym Thrutmastera 16000M ale kurde wtedy nadal będzie potrzeba myszka i klawa i średnio to wygodne na dłuższą metę imo.
Po zakupie cuda z linka poniżej i używania freetracka, można pominąć używanie myszki (tylko na mapie ale to żadna przeszkoda) ale nadal przydałoby się wiecej buttonów na Joyu:/
Co do FreeTracka to ostatecznie zdecydowałem się na to:
http://allegro.pl/freetrack-clip-120-z- ... 33669.htmlDzięki Atherius:)
Zobaczymy jak to się będzie sprawowało.