Farin napisał(a):
Sorcerer King -War zapodaj jakąś reckę jak to się ma do FE.
Nie kupiłem jeszcze, mam mieszane uczucia. Z tego co wyczytałem i oglądałem to taki dziwny mix 4x/rpg z rouge like. Główny przeciwnik jest jeden, z którym de facto się nie walczy (poza finałową walką chyba). Zaczynając grę mamy ustawiony licznik do końca gry (mass death czy coś podobnego rzucany przez głównego wroga). Pokonywanie band monstrów, popleczników głównego bosa , znajdywanie championów (porucznicy dający bonusy), itemów, robienie questów, zawieranie sojuszy itp -> spowalnia licznik. Wszelkie porażki przyspieszają go. Wszystko co istotne w 4x jest tu potraktowane po łebkach: nie wybuduje się kilkunastu miast, nie ma specjalizacji miast?, drzewka skili uproszczone, nie ma tworzenia dowolnych jednostek itp. Elementy rpg bardziej rozbudowane: więcej questów, itemów, czarów. Craft itemków, możliwość wyposażania każdej jednostki są plusem w stosunku do FE LH.
Tak jak Dungeon of the Endless był powiewem świeżości tak i Sk jest czymś nowym. Jako rouge like od 8 do 9/10 ludziska dają. Jako 4x 4-5/10. Jak na rouge like to cena jest wysoce wygórowana. Imo max cenowy dla tego gatunku to 25$ ?
Jeśli upgrejdują FE LH o te fajne ficzery z SK to będzie mega wypas. Obawiam się jednak, że zamiast dlc/dodatku zrobią nową grę i znowu zawołają 40$.