Witam wszystkich,
Jestem graczem MMO od dawna i wieloletnim fanem FF, od dłuższego czasu myślałem o tej grze ale miałem obawy co do abonamentu i ogólnie z czym to się je
Wiem, że wiele takich pytań jest, ale szukając na necie czy na forum znajduje śladowe odpowiedzi na moje wahania, dlatego zebrałem kilka ważnych dla mnie pytań i jak jest taka możliwość potrzebuję ,,łopatologicznego" wyjaśnienia mimo, że niektóre są pewnie banalne, ale to moje pierwsze podejście do tej gry a w Lineage 2 czy Star Wars było to prostrze do ogarnięcia
1. Czy darmowy Trial mogę zaliczyć na PS4 i na PC? chciałbym rozwiać wątpliwości co do gry padem lub myszką i gdzie mi będzie wygodniej.
Konto jest powiązane z tego co wiem, ale czy mogę zassać obie wersje i w tym czasie grać albo tu albo tu, czy tu mam wybór tylko jednej platformy?
2.Realm Reborn to podstawa sama w sobie i nie trzeba mieć jeszcze samego FFXIV?
3.Czy można grać na samej podstawce? Chodzi mi o to, czy muszę od razu mieć nowy dodatek bo inaczej w ogóle się nie da grać dopóki nie będę go miał, lub już w wczesnej fazie gry są nowości z dodatku i warto korzystać z nich, czy po prostu gram sobie normalnie, tylko nie mogę korzystać z nowości i mogę ewentualnie za jakiś czas zakupić dodatek i zrobić update?
4. Pytanie do płatności, czy trzeba mieć kartę kredytową czy zwykłą płatniczą też da się przypisać? PayPal-em się nie da z tego co czytam co utrudnia, ale coś wspominane było o walucie Square? to za ich walutę można już kupić abonament dzięki PayPal? Tak o po prostu czy jest jakiś haczyk? Czy tylko zostaje mi kupowanie kodów na necie bo nie chciałbym za jakiś czas zostać na lodzie i nie mieć możliwości zakupić abonamentu.
Ostatnie pytania, które rozwieją mi wątpliwości ,,czy warto"
5. Czy gra na padzie jest intuicyjna i też da się łatwo ustawić ,,pod siebie"? chodzi o to czy jest wyrównane dla wszystkich by mieć szanse walczyć czy reagować, czy ci co będą mieli klawiaturę + mysz będą mieli zawsze przewagę nad tymi z padem lub na odwrót? ( głównie mówię tu o targetach, PvP i szybkich kombosach, zazwyczaj grałem myszką + parę skrótów na klawie)
6.Czy gra jest fair dla wszystkich mianowicie czy jest balans w klasach np. w Lineage2 skopali totalnie, np. Łucznik zabija Tanka na hita ( i nie tylko ) a Tank nawet ten co był Ofensywny nie może zabić nikogo.
Czy można pod siebie zbudować postać i liczą się umiejętności i każdy ma szanse w PvP? czy klasy są typowo tank tylko do tankowania a nie do walki itp. ?
7. Ciąg dalszy pytania wyżej, mianowicie chodzi mi o End Game, czy ekwipunek jest tylko dla no lifów, wybrańców w pr0 klanach i doterów lub jest jakiś Pay 2 Win czy każdy ma szansę zdobyć topowe rzeczy i jak wyżej budować swoją postać pod siebie by dobrze się bawić.
8. W L2, był tank co miał kosztem np. życia dużo siły i prędkości plus magia i debuffy, ale nadal mógł tankować, w SW:TOR także był Tank Assassin, który był jeszcze lepsza hybrydą, czy tutaj jest coś podobnego? Jak patrzę to chyba Dark Knight i najlepiej zacząć od Maraudera by był pod mój styl, ale wolę się upewnić:)
9. Czy PvP jest tylko w wybranych Warzonach? czy można bić się jak w L2 wszędzie i są bitwy o np. Bossy czy ustawki w ,,polu" lub jakieś Siege i co o tym sądzicie?
Będę wdzięczny za konkretne odpowiedzi i z góry dzięki