Dracos - tak paczkomaty. Co lepsze ogladałem kiedyś jakąś konferencję z inwestorami prowadzoną przez samego Rafała Brzoskę, który opowiadał o ich dokonaniach poza granicami PL. Między innymi wspomniał o sukcesach na rynku UK (bodajże kilkanaście procent rynku dostaw paczek, ale nie ręczę bo ogladałem to z rok temu), co mnie zdziwiło bo tutaj nikt z tego nie korzysta. Nie znam żadnego sklepu który miałby taką opcję dostawy.
Amazon kilka lat temu miał podobny pomysł, nawet zaczął stawiać swoje paczkomaty ale wycofał się z tego. Postawił na własną sieć kurierską dostarczającą paczkę do drzwi. Ebay nawiązał współpracę z Argosem korzystając z ich magazynow i ich sklepów jako punktu odbioru paczek. Reszta mniejszych graczy też się nie rwie do tego pomysłu.
Może angole są za leniwi by biegać wieczorami do paczkomatów, może brak marketingu (ja słyszałem o tym rozwiązaniu jedynie z PL, tutaj ten temat nie istnieje).
No ale nic straconego, Rafał Brzoska nie ukrywał, że lobbuje wprowadzenie w EU zakazu wpuszczania kurierów innych firm do centrów dużych miast, bo jego kurierzy jako bardziej wydajni są też bardziej "green" - jak mu się uda (w co wątpię) to wygra i w UK