sula napisał(a):
@Junkier
Militarny podbój Arabów za którym szła integracja polityczno-religijno-społeczno-językowa tak wielkiego obszaru ziem spowodowała wielki rozwój w tym naukowy. Tak Arabowie w tym wczesnym okresie dołożyli do tego swoją własną cegiełkę.
Problem jest w tym, że jak się efekt sygnergii skończył to wyszedł stagnacyjny czy wręcz regresywny element kultury Islamu, szczególnie silny w wydaniu Arabskim (u ludów Perskich czy Tureckich to inaczej nieco wygląda) ,który trwa po dziś dzień. Za wczesne osiągnięcia nie sposób Arabów nie podziwiać bo osiągneli bardzo wiele, ale w dłuższej perspektywie czasu to wybitnie kiepsko to wygląda.
Nie są w stanie wykrzesać ze swojej własnej kultury trendów rozwojowych, a domunującym od dawna, a szczególnie dzisiaj jest trend regresywny.
Dokladnie o to mi chodzilo. Wiem ze uproscilem to na potrzeby tego zacnego forum,(ciapaty przed i po proroku) ale o to samo co Sula napisal mi chodzilo. Islam jest elementem ktorym doprowadza do regresu kulturowego, to co ratuje taka np Turcje i Iran to fakt ze oba panstwa maja silne poczucie tozsamosci narodowej, u arabow tego nie sposob uswiadczyc. To co osiagneli przed przyjeciem islamu jest godne uwagi i podziwu jak wspomniane przez ciebie miasto, ale dzis to predzej mozna sie spodziewac ze kilku roztropkom przyjdzie do glowy je powysadzac bo dopatrza sie ze cos jest "haram". Dopoki nie beda mieli swojego oswiecenia ktore by kompletnie przemodelowalo ich podejscie do nauki i religii to nie widze powodu zeby darzyc ciapatych jakas estyma za dokonania sprzed ponad 1k lat.