dobra, moje wnioski na temat caleg programu
o co chodzi morawieckiemu - ano o to ze w polsce brakuje kapitalu na inwestycje i chce go pozyskac od ludzi a nie z zagranicy - spoko bla bla bla
i jak chce to zrobic morawiecki ano caly program opiera sie o 3 rzeczy
I - nowy III filar
generalnie polacy jako narod zostalismy nauczeni ze bankom, rzadowi i instytucja finansowym ufac nie wolno i trzymamy hajs na lokatach ktore mozna z dnia na dzien zamknac i wyplacic, nikt u nas nie ma zaufania do firm, jak na ironie nazywanych 'instytuacjami zaufania publicznego' bo tyle razy jako narod zostalismy przekreceni ze kazdy dobrze o tym pamieta i woli trzymac hajs pod materacem niz w jakims IKZE
otoz rzad chce zreformowac IKE i IKZE - generalnie chce stworzyc konto w III filarze do ktorego przetransferuje 75% srodkow posiadanych obecnie w OFE
kontem tym zarzadzal by Polski Fundusz Rozwoju TFI przez pierwsze 24 miesiace - potem osoba mogla by wybrac inne TFI
ofc do tego dochodza jakies tam ulgi fiskalne i inne chuje muje ktore nie maja znaczenia, z programu mozna zrezygnowac w pierwszysch 3 miesiacach i duzo inncyh nie istotnych spraw. Istotne to takie ze hajsu jak nie mozna bylo tak nie mozna dalej wyplacic
generalnie chca rozruszac trzeci filar i wykozystaja do tego OFE - nikt tutaj polakow nie okrada akurat (bardziej okrada OFE i tutaj jak bysmy mieli TIIP to pewnie jakis sadzik arbitrazowy bylby jak znalazl
)
ale osobiscie watpie zeby ktokolwiek byl tym zainteresowany - ja bym nie byl bo hajsu i tak nie mozemy wyplacic
II - Polski REIT
spoko
III - jakies nowe formy obligacji
zwolnione z podatku belki i costam jescze - ogolnie spoko
Podsumowujac - nie wiem o co tyle bicie piany, OFE tylko zmieni nazwe na TFI