Profeta napisał(a):
Rzeznik napisał(a):
Skończ bredzić...
Za Sula:
WIG w ciągu ostatnich 12 miesiący spadł o 16%. Niemiecki DAX o 13%, Paryski CAC też o 13%, Milan o 30%, Austryjacki ATX 16%, Japonia 25%, Czechy 16%, itpSpecjalnie dla Ciebie pogrubiłem relewantny kawałek.
Teraz proponuje się rozpisać o tej 3% różnicy w kontekście winy PISu. Już się nie mogę doczekać
łatwo to sprawdzić
http://stooq.com/q/?s=wig20&d=20160706&r=wig20 wig20 spadek o 25%
dax spadek o 14%
mi o WIG nie chodzi, w wig20 jest duży udział spółek państwowych i banków, które mogą być dotknięte polityką PiS.
3% vs 11 % to jest już jakaś różnica prawda?
Racja. Mój błąd. DAX to indeks 30 największych. Umkneło mi to, nigdy na niemieckiej giełdzie akcji nie kupowałem.
Inna sprawa, że Niemcy są wyjątkowi. To jedyny duży kraj rozwinięty, który ma nadwyżkę budżetową, podczas gdy praktycznie cała reszta jedzie na deficycie z USA na czele.
Jednak na tle całej Europy jako całości Polski indeks wyjątkiem nie jest, jesteśmy średniakiem. Są giełdy (i to spore) z większymi spadkami, są giełdy z mniejszymi.
Polityka PISu jakiś wpływ może mieć, jednakże póki co nie na tyle duży, abyśmy jakoś się wybijali czy to pozytywnie czy negatywnie. Zresztą jeżeli/kiedy jebnie bańka na giełdzie w USA i/lub Japonii to i tak wszystko to nie będzie miało żadnego znaczenia.