Mark24 napisał(a):
lokken mozna wiedziec ile masz aktualnie wlasnych inwestycji?
Za mało
Do tego mam pewne ograniczenia nałożone przez pracodawcę.
Mark24 napisał(a):
Btw. zweryfikujemy za 3 miesiace wiedze lokkena, krotki test:
a) zloto - kurs w USD
b) srebro - kurs w USD
c) euro w stosunku do USD
d) kurs kghm w zlotych
hint: Soros od kilku miesiecy cisnie na spadek gieldy US. Do tego doszedl Brexit.
No i najwazniejsze: PiS, rotfl!
A jak nie trafię z prognozami to znaczy, że nic nie wiem o rynku kapitałowym ?
Już o tym pisałem wcześniej. Dla mnie prognozowanie jest bardziej sztuką niż nauką. Do rynku podchodzę z pokorą. Zawsze staram się zaznaczać, że to jest moja opinia i z dużym prawdopodobieństwem mogę się mylić.
Właśnie przeleciałem po swoich "prognozach" giełdowych i makroekonomicznych, które wyrażałem na forum i nie jest źle. Niemniej jednak nie widzę sensu w podawaniu tych kursów. Tym bardziej, że pierwsze trzy to forex, którym się praktycznie nie zajmuję. Mógłbym dla jaj podać kierunki/poziomy głównych indeksów, ale czy jest w tym jakiś sens ?
Zazwyczaj mam jakiś pogląd na rynek. Czasem staram się pod niego zagrać. Czasem mam rację i na tym zarobię a czasem tracę. Jak już pisałem od sierpnia 2015 nie mam długich pozycji. Od tego czasu siedzię na bezpiecznych aktywach (pieniężne/obligacyjne fundusze z liniową wyceną), czasem otwieram krótką pozycję.
Mark24 napisał(a):
Sorry, ale jak czytam artykuly specjalistow probujacych przewidywac przyszlosc to ich skutecznosc juz jakis czas temu ocenilem na ~50%. Moj dwuletni syn osiaga identyczna... a przedszkole dopiero przed nim.
Analizy wsteczne kazdy ma swoje - ugruntowane pogladami politycznymi i wiara w swoje idee.
Lokken - i nie bierz tego osobiscie do siebie. Potraktujmy to jako zabawe.
Analityk to człowiek, który bardzo dokładnie potrafi wytłumaczyć dlaczego jego wczorajsza prognoza na dzisiaj się nie sprawdziła
Wracając do głównego wątku. Największym czynnikiem wpływającym na notowania na GPW jest sytuacja globalna. Działania obecnej władzy mają jednak pewien negatywny wpływ na konkretne spółki co w jakimś stopniu przekłada się na indeksy.
mrynar napisał(a):
Zobacz gielde w Pradze. Rok temu PX przebijal 1000 a teraz zaczyna nurkowac ponizej 800. To tez wplyw rzadow PIS?
Rzeczywiście jeśli popatrzymy na PX to wydaje się on bardzo podobny do naszego WIG20 (PX również jest indeksem cenowym)
http://stooq.pl/q/?s=^px&d=20160708&c=10y&t=c&a=ln&b=0&r=wig20
Nie znam się zbytnio na czeskim rynku, ale wiem, że rynek kapitałowy jest tam bardzo słabo rozwinięty (w porównaniu do wielkości gospodarki). Notowanych jest zaledwie 25 spółek, a obroty są ok. 8-krotnie niższe od naszych.