sula napisał(a):
Każde palenisko syfi. Takie na drzewo lub brykiet też i to nawet jak drewno jest suche i dobrej jakości. Wyraźne polepszenie jakości powietrza to by musiał być zakaz każdego typu opalania z wyjątkiem gazu (choć ono też syfi tylko na inny sposób) i likwidacja starych samochodów.
Także sama likwidacja tylko węglowych dużego polepszenia nie przyniesie.
Lepiej od gazu wychodzi ogrzewanie elektryczne ponieważ producent energii potrafi zadbać o zatrzymanie pyłów i szkodliwych gazów, jednak jest bardzo duży lobbing zwłaszcza w Małopolsce by kasa szeroko płynęła do firm instalujących ogrzewanie gazowe.
Nikt nie ukrywa już tego że stworzyła się mafia, która nie dopuszcza do kasy z dofinansowania przypadkowe firmy, wiem bo załatwiał to ktoś z rodziny i chciał by wykonaniem zajęła się upatrzona firma, jednak nic nie załatwili i dopiero wszystko jak z płatka poszło po zleceniu "wskazanej" firmy, nie ważne że zrobiła to wszystko o jakieś 80% drożej bo przecież kasa na to jest z funduszu.
Co do palenia drewnem to nie stanowi takiego problemu jak węgiel ale to tylko moda na kominki itp z lat 90-tych i późniejszych, nikt rozsądny nie pali drewnem czy brykietami bo za drogie.
Ja mam ogrzewanie elektryczne i dopiero teraz pojawiła się propozycja stworzenia zachęcającej taniej energii na potrzeby instalacji akumulacyjnych jak i normalnych elektrycznych ogrzewań, jeśli to zrealizują to kolejne punkty do zajebistości pisiorów