Moje obserwacje po kilku , może kilkunastu godzinach gry na becie :
MINUSY: - SI mobków- tragiczna, najczęściej stoją i czekają, aż ich się zabije, niektóre coś tam się poruszają i uderzą z tyłu - animacja postaci- postać porusza się dla mnie bardzo sztucznie- ruchy rękami- prawa, lewa podczas biegu - serwery a właściwie ich mała ilość- mam nadzieję, że to przy release zmienią- skoro na 1 serwer 40 osób a np EU było tylko chyba 10 to porażka, ale przy starcie ma być możliwość zakładania swoich serwerów, więc liczę, że to się zmieni na plus
PLUSY: - bardzo czytelny rozwój postaci, nie trzeba żadnego tutoriala, wszystko ładnie opisane, łatwo wszystko opanować - grafika- dla mnie ok- nie jest mega super, ale jest ładnie - przyjemny crafting - przyjemne i łatwe budowanie - możliwość wyboru trybu gry- tpp lub fpp - gra się tylko magami, ale są 4 ścieżki rozwoju walki : rękawice, staff, wand i wręcz- każda ścieżka ma swoje spelle, dodatkowo jest grupa spelli niezależna od broni - oswajanie zwierząt - tego ne sprawdziłem, bo jest od 15 lvl, do którego nie doszedłem- ale są skile i po lasach chodzi masa koni ( różne maści) - wg opisu można oswoić wszystko , wywerny widziałem z daleka - skrzynki z itemkami na mapie - czasami można trafi fajne itemki, czasami zwykłę potki - czytelna mapka
I teraz trochę ogólnie : Za lvl up dostaje się pkt do atrybutów- są tylko 4 : healt, mana , damage, capacity, oraz pkty do drzewka umiejętności. Aby odblokować kolejne umiejętności trzeba odblokować ( nauczyć się ) poprzedniej i mieć odpowiedni lvl Drzewko podzielone jest na : - itemki: bronie, zbroje, biżuteria - broni jak wspomniałem 4 ścieżki, zbroje 3 rodzaje- cloth, leather ( w tych widzę też elementy stalowe) i wild ( tu zbroje z czaszkami, koścmi itp) - utility- potki, itemki do oswajania i do latania ( tego też nie sprawdzałem - ale są miotły i normalne potki) - budowanie - tu podział na drewniane, kamienne i ozdobne + wszelkie urządzenia do produkcji w rodzaju forge, elementy kamienne są od 20 lvl, ozdobne od 40 - spelle - jak wspomniałem- 4 ścieżki zależne od broni ( spelle do 60 lvl ) + spelle ogólne w rodzaju, tarcza, heal i bardzo ciekawy:telekineza- przenoszenie obiektów ( na 30 lvl ) Budowanie- jak wspomniałem bardzo łatwe i przyjemne- podłogi ,ściany, słupy, drzwi, okna, elementy dachów, schody itp itd - tu bardzo pomocny jest ogólny spell od 5 lvl : extract- "wyciągamy" drewno z drzew, pni czy żelazo, kamienie ze skałek itp, oczywisćie drewienka , kamienie tez leżą na ziemi jako pojedyncze. Walka- ciężko ocenić, bo SI mobów słabe, ale wygląd spelli całkiem fajny- walka non-target. Ważna informacja na koniec- nie ma tu potrzeby karmienia i pojenia postaci - tych elementów tu nie ma, jest tylko życie i mana. Mam wrażenie, że z powodu 40 osobowych serwerów będzie to raczej gra single, jest jednak zapowiedź, że do relase wielkość serwerów ma się zmieniać.
Moje ogólne wrażenia po graniu w bete pozytywne, jak na EA to na obecnym etapie gra bez większych bugów ( w przeciwieństwie do tego co czytam o Dark&Light) i zdaje się, że wszystko działa ( no nie sprawdziłem tego oswajania ), co na wersje EA jest ostatnio sporym zaskoczeniem.
|