Golas misku kochany. Jak ci IQ spadlo do poziomu klamki to sie tu nie wpisuj. Jesli zas jestes naprawde tak ograniczony ze nie rozumiesz na jakiej zasadzie funkcjonuja takie shardy jak CL to nie obrazaj ani nas jako graczy, ani GM jako adminow, tylko poczytaj troszke :
1. Cl jak kazdy shard nie bedacy osi jest darmowy. Oznacza to ze zaden czlowiek nad nim pracujacy nie wylozy wlasnej kasy, a w szczegolnosci duzej ilosci na lacze i kompa skoro nic na tym nie zarobi. Watpie zebys Ty majac stawiac taki server wykladal na to wlasne pieniadze.
2. Server jeszcze nie wstal, poniewaz GM robia przesiadke z distro 92 na 94. I chwala im za to bo pomimo duzych problemow na poczatku, potem bedzie im o wiele latwiej pisac skrypty (swoja droga jak jestes taki guru to siadz do pola92 i sam napisz chociaz kilka skryptow, zobaczysz jaki to syf i zrozumiesz czemu sie przesiadaja na nowszy - jest o wiele bardzie "elastyczny").
3. Najpierw GM musza ustalic wszelkie podstawowe parametry skilli, potworkow itp. itd. aby bylo jak na starym clu (mniej/wiecej, wiadomo ze wiele rzeczy zmiania). Potem dopiero beda mogli dodac skrypty ktore dodali do wczesniejszego CLa i odpalic server.
4. Testy sa krotkie, ale po to aby ludzie przetestowali skille w ktorych sa najlepsi i dali swoje sugestie i uwagi (i tu apel do tych ktoprzy nazekaja ze sa nadzy: skoro macie narzekac to nie bierzcie udzialu w tescie, ja powiedzialem po prostu "czy moge prosic o ksiege i regi" pojawil sie GM i dal mi je abym przetestowal czarki).
Mam nadzieje ze skonczy sie wieczne narzekanie na GM i CLke. A ta twoim zdaniem wazelina, to nic innego jak zrozumienie dla ich ciezkiej pracy. Od pewnego czesu z kumplami sami programujemy pola92 i naprawde uwiez mi , to jest katorga jakich malo.
PS. "a glupich nie sieja, tylko sadza i weglem" - tak to powinno byc
...pozdrowionka...