SwenG napisał(a):
No akurat to pytanie nie było idiotyczne. Idiotyczne było stwierdzenie, że odpowiedź jest prawidłowa
W kontekście kontrukcji pytania stwierdzenie, że odpowiedź była prawdiłowa nie jest idotyczna.
Biorać pod uwagę hint, ktory mi podesłałeś (tak, nie miałem pojęcia o tej teorii - nie uczono mnie jej na moich studiach) pytanie było błędne.
Dla zdefiniowanego, małego zbioru liczb ta odpowiedź jest prawidłowa (choć zależy od zbioru - pytający postawił na skrót myslący pozwalający na wiele interpretacji).
W teorii dużych liczb, a jak podejrzewam teoria mnogości się do nich zalicza w tym równoliczebność zbiorów, jest błędne.
Odpowiedź zależy od pytania i w odniesieniu do niego należy oceniać odpowiedź.
Sweng napisał(a):
Nie ma "logicznego punktu widzenia" Tych liczb jest TYLE SAMO. Każdej liczbie w zbiorze liczb naturalnych przyporządkujesz dokładnie jedną w zbiorze liczb całkowitych i funkcja ta będzie działać w OBIE strony.
W tym zbiorze też {-5, 5} ?
Chyba tylko w teorii równoliczbeności zbiorów, bo na pewno nie w oparciu o definicję obu liczb (naturalnej i całkowitej), a to chodziło pytającemu. A nie o wielkość zbiorów.