Witam, moja pierwsza postać ma kilka dni. Jest to Paladyn "Mosad" na serwerze Morgan LeFay - po stronie Albionu. Obecnie poziom 6 i kręci sie wieczorami koło zamku Camelot. Aktualna (startująca) gildia to "Children of the Light". Gram raczej z anglojęzycznymi graczami. Nie szukam specjalnie polskich akcentów czy gildii, choć może jak już będę godnym Paladynem dołączę do jakiejś polskiej gildii, jeśli jest takowa na tym serwerze. Moje pytania to:
1. Co to są serwery RolePlay? Czy różnią się jakoś od pozostałych?
2. Mam zamiar nauczyć się wytwarzania zbroi - powinien być z tego lepszy profit i może jakieś ładne wytwory. Jakieś wskazówski - przeciwskazania? Aha i gdzie znajdę trenera?
3. Będę raczej paladynem 1h + tarcza i aury. Miecz, Slashing. Raczej pomocnikiem niż tankiem - jakieś rady? Chcę móc też walczyć z potworami w pojedynkę, choć raczej skłaniam sie ku grze grupowej.
4. Znacie jakieś dobre i *zwięzłe* opisy dróg rozwoju paladyna, startegii gry i jego umiejętności?
5. Lubię łazić za questami - jakieś rady? szukać opisów na sieci - nie szukać, bo nie będzie ciekawie? Pytać wszelkich NPC, czy może są jakieś schematy (wiem że są często u barmanów, krzykaczy ; i strażników)?
Jak jest z questami będąc w grupie? Kiedy są zaliczane, a kiedy nie? Czy np. to ja muszę zadać ostatni cios questowemu potworowi i/lub zgarnąć nagrodę za niego?
6. Czy doświadczenie się rozkłada podczas gry w grupie i jak.
7. Jeśli dobrze rozumię to kolory zbroi i oręża idą tak:
czarny, zielony, niebieski, żółty, (pomarańcz), czerwony, fioletowy. Z czego użyteczne są raczej niebieski i żółty. Tak?
8. Czy jedynym sposobem treningu jest udanie się do trenera i wydanie punktów umiejetności, czy są jakieś inne metody? Np. coś z guildii, walki PvP, czy RvR (oczywiście to jeszcze nie na moim poziomie).
9. Aha, jeszcze jedno. Ostatnio zabijając questowego stwora (jakiś wąż), zginąłem chwilę potem (grałem solo). Dostałem od niego "automatycznie" do ekwipunku, jakiś tam przedmiot questowy, ale worek z łupem, który zgubił - przepadł. To znaczy jak wróciłem to już go nie znalazłem. Czy jest to możliwe? To znaczy, czy mogę utracić swój łup jeśli zginę tuż po wykonaniu misji?
10. I już ostatnie. Zamierzam utworzyć sobie jakąś postać magiczną. Najlepiej by był to mag, czarodziej, przywoływacz czy elementalista (nie wgryzałem się jeszcze w tę ścieżkę rozwoju). Najchętniej ktoś posiadający (nawet dopiero na bardzo wysokim poziomie) najpotężniejsze możliwe czary (może być kiepski przez połowę gry
. Czy jest taka postać, czy raczej są zbalansowane i nie ma typowo wszechmocnych magów?
11. Skłamałem. Jeszcze jedno. Nie udało mi się do tej pory dostać "tasku" pisząc "/task" przy rozmowie z NPC. Zawsze pisze, że nie dostałem zadania. Czy jest to wina mojego poziomu, czy muszę być po prostu wytrwały?
Mam jeszcze parę pytań dotyczących RvR, ale to już może kiedy indziej (jak "podrosnę").
PS. Chyba już wiem z jakiej gry stworzę swojego Avatara ;-P