Pojechal idealnie, bezblednie - Alonso w picie go wyprzedzil bo jednak widac, ze ekipa BMW to jeszcze nie ta liga w boksach. Pomimo wolniejszego bolidu (od Ferrari i Renault ) od poczatku praktycznie do konca utrzymywal 3pozycje ( tam te 2-3okrazenia za Alonso sie nie licza
). Cud miod orzeszki... nigdy w zyciu nie przezylem takich emocji ogladajac jakikolwiek wyscig. Szczerze mowiac tam sie nic nie dzialo i gdyby nie Kubica to bylaby nuda
Alonso wybuchl silnik - idealnie ( ze wzgledu na MSch i RK), MSch 2pkt straty - niestety konczy z jazda, mam nadzieje ze zakonczy w wielkim stylu - 8 tytul mistrza.
Do skucesu Kubicy przyczynili sie tez jego rodzice, trzeba przyznac ze niejako wykazali sie odwaga - poswiecili jego edukacje na rzecz wyscigow, nie tylko pozwalajac mu sie scigac kosztem nauki ale takze inwestujac w to <- bez tego z samym talentem nic by nie wskoral. Szczerze mowiac ja o Kubicy dobiero uslyszalem jak zaczal jezdzic w WSbR,a w f3000 to chyba nigdy nie jezdzil.
Co do "kubicomanii" niedawno podawali gdzies staty, ze przecietnie na tv4 200.000-250.000 ludzi ogladalo f1, debiut Kubicy ok 2,5 - ale teraz juz chyba spadlo. Takze sporo jest fanow f1 w pl, przynajmniej takich jak ja - ktorzy ogladaja regularnie wyscigi a jakies tam klotnie i problemy w swiatku f1 ich nie interesuja, a jednoczesnie majacych podstawoe wiadomosci o tym sporcie (zasady itd). Sporo ludzi oglada na zagranicznych stacjach f1 ( kto ma sat ), bo jednak nie wszyscy sa w stanie wytrzymac naszych specjalistow komentatorow - ja obecnie nie mam wyjscia i tylko czasem ich przeklinam ;p Takze pewnie z 300.000 ludzi w pl interesuje sie f1. Czy grozi zjawisko, w sumie miloby bylo - tam gdzie zainteresowanie, tam kasa - a sporty motorowe bez kasy nie maja prawa bytu. Co prawda toru klasy f1 nie wybuduja - bo to z 0,5mld pln by kosztowalo, ale cos mniejszego kiedys jakos. O ile Kubica bedzie jezdzil w BMW w przyszlym sezonie, a np w kolejnym albo po 2 udanych w bmw przejdzie do silniejszej stajni. (miloby bylo go widziec za 3lata w ferrari )
Na koniec, na zagr forach RK zrobil mala furore - wiec jak juz bedzie Kubicomania to miedzynarodowa
Rookie of the Year ma juz chyba w kieszeni ^^