W piątek, 05.01.2007, w wieku 96 lat zmarł Japończyk Momofuku Ando, wynalazca niezwykle popularnych na całym świecie błyskawicznych "zupek chińskich" - poinformowali w sobotę przedstawiciele założonej przez Ando firmy Nissin.
Pomysł rozpuszczalnej zupki błyskawicznej narodził się tuż po II wojnie światowej, gdy Ando zauważył długą kolejkę ludzi oczekujących przed uliczną budką serwującą zupę sojową z makaronem (jap. ramen). Sądził, że uda mu się stworzyć produkt, który będzie łatwo dostępny i pomoże zwalczyć chroniczne w powojennych czasach niedobory żywności. Po licznych próbach jego wynalazek pojawił się na rynku w 1958 r.
Firma Nissin, którą Ando założył w 1948 r., zasłynęła nie tylko z produkcji pierwszej błyskawicznej zupki, do której przygotowania potrzeba jedynie gorącej wody, ale także z późniejszych innowacji m.in. zupek w wodoodpornych plastikowych kubkach oraz zupek przeznaczonych dla astronautów.
Ando, który zmarł na zawał serca, zdobył w Japonii ogromną popularność. W 1999 r. w Osace działalność rozpoczęło muzeum poświęcone "chińskim zupkom". W przeprowadzonym w 2000 r. sondażu, wymyślony przez Ando produkt został okrzyknięty najważniejszym japońskim wynalazkiem XX w.
http://wiadomosci.o2.pl/?s=258&t=313760
[*]