Witam
W WoW'a grałem od US open Bety, później była jeszcze koreańska beta (hehe śmiesznie było się na nią zapisać) i Eu open Beta. Wow'a kupiłem w dniu premiery i grałem do dzisiaj z stosunkowo małymi przerwami. "wykosiłem" druida na 60 lvl (szkoda ze jak jeszcze grałem drutem to był nastawiony przede wszystkim na leczenie) i warriora 70 lvl. Oczywiście jeszcze niezliczone postacie lvl 15-36.
Zawsze podobała mi się ta gra, była bardzo żywa, świetne community, wiele stron z iteamami, questami, poradnikami, ogromna ilość forum (ogólnie ogromne zainteresowanie wśród graczy). Blizzard, jak to Blizzard bardzo ambitnie dbał o ten projekt wprowadzając patche z interesującymi zmianami.
Community innych gier MMO bardzo często poruszało temat WoW'a, kiedy praktycznie w WoW'ie o innych grach się nie gadało
.
Pomimo ze już tyle lat gram w ta grę, mógłbym grac dalej, ale pytanie- PO CO? Gra już nie przynosi mi tyle frajdy co kiedyś. Im dłużej grasz w ta grę tym bardziej interesują Cię konkrety- jaki teraz najlepiej skombinować sobie item, jaki będzie najlepszy układ talentów do mojego obecnego stylu gry, gdzie najlepiej koksac golda, itp. Nie bawią już takie głupoty jak Outdoor PvP (zresztą z całej gry to mi się najbardziej podobało [Ah te SV:]), gangowanie stada graczy przeciwnej frakcji z szarym levelem. Niema już rzeczy nie odkrytych, nic nie jest dla ciebie tajemnica, wiedzę o nowym patchu wchłaniasz po 2 tygodniach gry.
Kolejna kwestia jest PvE. Kilku godzinne raidy, wciąż te same taktyki, żadnych niespodzianek, straszna schematyczność, mody które odwalają za Ciebie pół roboty- zero spontaniczności. Pamiętajcie
PvP>PvE . Kwestie farmowania, grindowania, koksania- golda, reputacji, gearu chyba nie muszę komentować- przykry obowiązek.
Przerzucam sie na gry z szybka rozgrywka, maksymalna frajda, jak dobra książka. Do WoW'a nie wrócę i najprawdopodobniej nie zabiorę się już za żadne MMORPG
.
Podsumowanie końcowe WoW'a
Plusy
-wielki świat, duża ilość lokacji, itemow, stworzeń, opcji zdobycia dobrego Gearu
-Swietne rozbudowane community
-Duża ilość aktualizacji, rozbudowywujących grę
-PvP w wielu formach
Minusy
-Niektóre lokacje mogłyby być bardziej dopracowane, mniej schematyczne
-Grind, grind, farm, farm
-Gear>Skill
-Mogłoby być jeszcze więcej dróg rozwoju postaci
Ogólnie wspomnienia będę mieć dobre
Aha i wkurzało mnie zawsze narzekanie ludzi na WoW'a, szczególnie tych którzy w niego grają. No ludzie, nie podoba Ci się to nie graj!
ps - Wall of Text Critic You for 9367
dzięki za dobra zabawe