Wiele osob slyszalo o mozliwosci zamiany karty graficznej firmy EVGA na lepsza za doplata roznicy pomiedzy nimi, jednak nie znam nikogo z Polakow, kto by sie zdecydowal na taki krok. Postanowilem przetrzec szlak i wymienic moja karte graficzna EVGA 8800 GTS 320 MB Superclocked na nowiutka 8800 GTS (G92) 512 MB. Operacja zakonczyla sie pelnym sukcesem. Postanowilem przyblizyc te usluge Wam wszystkim.
Pierwsza rzecza jaka trzeba zrobic, to zarejestrowac swoja karte graficzna na
www.evga.com. Bardzo wazna rzecza jest podanie daty zakupu (lepiej sie nie pomylic, bo nie da sie pozniej tego zmienic bez interwencji obslugi technicznej EVGA). Od daty zakupu masz 90 dni na decyzje skorzystania z programu Step-up.
Wyslac zgloszenie Step-up mozna w dowolnej chwili (w ciagu tych 90 dni). Warto poczekac, bo jest szansa na pojawienie sie nowych kart graficznych lub obnizenie cen obecnych. Nawet jesli wyslesz swoje zgloszenie 90 tego dnia, to masz takie same prawa jakbys wyslal 1 dnia. W wielu przypadkach trzeba ustawic sie w kolejce, poniewaz najnowszych i najlepszych kart czesto brakuje (backordered). Czas oczekiwania moze wyniesc nawet kilka tygodni (w moim przypadku trwalo to jedynie 13 dni).
Jak juz nadejdzie Twoja kolej, to otrzymasz email z instrukcja uploadowania (do zgloszenia) skanu faktury / dowodu zakupu karty. Ja zrobilem to juz wczesniej, wiec ten etap przeszedlem z automatu.
Pozniej EVGA przesyla fakture z podsumowaniem kosztow uslugi, czyli
cena zakupu karty (z VAT) minus cena wybranej karty do Step-up (z VAT, wedlug stawek producenta na Europe - sa one duzo wyzsze niz w USA) plus 12 EUR za wysylke kurierem UPS z siedziby EVGA do Ciebie. To dosc zawily punkt programu. Otoz VAT w Niemczech wynosi 19%, a u nas 22%, co chyba nie na wplywu na koszt uslugi. Kursy walut do przeliczenia zlotowek na EUR sa brane z dnia wyceny (nie zas z dnia zakupu karty). Niby malo istotna sprawa, ale zlotowka sie wyraznie umocnila w stosunku do EUR w ciagu tych 90 dni i sporo na tym zyskalem (ale rownie dobrze mozna stracic).
Skoro mamy fakture, to nalezy zaplacic. Mozna to zrobic na 2 sposoby: poprzez obciazenie karty kredytowej (ja placilem eKarta z mBanku) albo przelew miedzynarodowy (SWIFT, koszt okolo 25-60 zl w zaleznosci od banku). Jednoczesnie nalezy wyslac karte (w ciagu 14 dni powinna dotrzec do EVGA) w oryginalnym opakowaniu ze wszystkimi akcesoriami (przejsciowki, plytki, instrukcja itp.) do siedziby EVGA w Europie, a dokladnie do Niemiec. Jesli dodatki beda niekompletne to EVGA zastrzega sobie prawo do obnizenia wartosci naszej karty o 15% (ouch!).
Koszt wysylki do Niemiec waha sie od okolo 60 zl do 300 zl w zaleznosci od firmy. Ja przesylalem swoja karte poczta polska jako list polecony, priorytetowy (62 zl), wczesniej probowalem kurierem GLS (100 zl), ale nie odbierali telefonow. UPS zada za taka przesylke 250 zl. Inne firmy potrafia krzyczec okolo 300 zl. Poczta Polska dostarczyla paczke w czasie krotszym niz 5 dni roboczych (nie wiem jak szybko zareagowali pracownicy EVGA, bo nie mialem trackingu).
W moim przypadku pieniadze za Step-up pobrano dopiero po otrzymaniu mojej karty. Dzien pozniej otrzymalem email z numerem nadania paczki do Polski. Przesylka z Niemiec do Polski trwa 3 dni robocze. Kurier zjawil sie wieczorkiem. W srodku znalazlem nowiutka, zapakowana karte w dobrze zabezpieczonym kartonie.
Laczny koszt uslugi wyniosl mnie 39 EUR (roznica w cenie pomiedzy kartami) + 12 EUR (przesylka od EVGA do mnie) + 62 zl (przesylka do EVGA). Razem wyszlo 253 zl. Jestem zadowolony, chociaz pewnie podobne koszty wyszly by przy sprzedazy karty na allegro i kupnie nowej w sklepie.
Po pierwszych testach w 3DMark 2006:
4666 - Shader 2.0
5246 - Shader 3.0
2274 - CPU
Razem 10526 (procek troche hamuje).
Jesli ktos ma jakies pytania, to zamieszczajcie je tutaj.