Zychoo napisał(a):
o/
Mam Windowsa xp, ktorego dostalem z uczelni kiedys, na zasadzie jakiejstam darmowej licencji dla studentow, ale raczej juz mi sie skonczyla ta licencja, wiec sie zastanawiam nad przejsciem na windowsa vista, ale mam troche watpliwosci. Zadowolony jestem ze swojego XPka, bo to ogolnie dobry system, ale Vista to jakby krok naprzod. I tu wlasnie sie rodzi moje pytanie. Czy na pewno naprzod? Slyszalem, ze ten system to ogolnie srednio udany jest. Z tego co widzialem u znajomego to wyglada ladnie, ale momentami muli.
Ogolnie to chcialem sie was (graczy, czyli najbardziej wymagajacych userow komputerow) zapytac, czy warto przejsc na Viste, czy orac na razie na starym, dobrym XPku i czekac az bedzie cos fajniejszego.
A, jesli to ma znaczenie to mam athlona 64 3200+, 1GB ramu, gforca 7600 z 256vRAM.
AFAIR softu z MSDNAA mozesz uzywac po skonczeniu uczelni o ile nie korzystasz z niego komercyjnie.
Odpusc Viste poczekaj na Win7..
Po prezentacji na PDC i po tym, ze wkoncu nad Win7 pracują normalni ludzie, jest nadzieja, ze to bedzie dobry system. Napewno lepszy niz nie wypal Vista (hint. nauka dla menagerow, nie resetuje sie projektu w polowie bo konczy sie jak Vista -;-).
Hint: Na prezentacji uzywalni sprzety z 1ghz(single-core) i 1GB ramu.
Cytuj:
a podrugie za pol roku max chce zmienic caly komputer, wiec to bez sensu teraz kupowac gorszy ram, ktorego nie wsadze do nowej plyty.
Tym bardziej nie kupuj Visty. Za rok to Win7 bedzie, a za pol to pewnie bedzie go mozna spokojnie instalowac
.
Tak czy inaczej Viste odradzam. Nie oferuje absolutnie nic, w moim odczuciu to cos, cos Microsoft musial pokazac zeby plamy nie bylo, po to jak zresetowali Longhorna, to cos trzeba było pokazać.. Win7, bedzie juz prawie tym czym miał być Longhorn. Oczywiscie balastu dalej sie nie pozbyli ale przynajmniej zredukowali :E.
Cytuj:
Vista jest na rynku juz chyba dwa lata, a ludzie nadal maja takie dziwne podejscie do tego systemu, nie wiem dlaczego mam uzywac XP jak na rynku jest Vista.
Bo Vista poza eee DirectX 10 i kompletnie zjebanym i niedorobionym Aero, nie oferuje nic nowego..(naprawe nie widze zeby Aero uzywal karty graficznej do czego kolwiek, napewno nie w takim stopniu jak Aqua/Compiz). Wyglada tak jakby MS dostarczyl API do tego (WPF .NET 3.0), a sam je olal i Aero napisał w MFC (
).
Albo kompletnie zjebana wyszukiwarka, ktora dziala jakby chciala a nie moglo (znowu nasuwa sie porownanie ze Spotlight, gdzie wpisywalem co chcialem i wyniki mialem doslownie natychmiast).
Dobra dalej mi sie niechce wymieniac. Vista to niedorobiony system i tyle.
To taki XP, nie po tuningu a po przytyciu.