Szarak napisał(a):
to po co ta cała drama dotycząca tego że HH posiłkuje się rosjanami? Czy nie przyszło Wam do głowy drodzy Polanie że HH nie było w stanie wystawiać dwóch pełnych rajdów i chcąc nie chcąc brali rosjan? Czy woleli byście by atakowali Was w 30 osób? Jaki wtedy byłby tego sens?
Siła gildii tkwi między innymi w ilości jej aktywnych członków. To chyba oczywiste. Jeżeli więc jakaś gildia posiada zbyt mało członków by samodzielnie brać udział w siege - nie powinna w tym siege uczestniczyć. Dla mnie jest to także oczywiste. Funcom jednak widzi to inaczej pozwalając na wędrówki z gildii do gildii bez żadnych ograniczeń. 7 dni "karencji" załatwiło by tą sprawę.
W Polanach jest sporo osób, które są całkowicie i bezdyskusyjnie przeciwne jakimkolwiek sojuszom z Rosjanami, nie brakuje także osób, którym ewentualny sojusz bardzo by się spodobał.
Nie zamierzam tu występować w imieniu Polan, nie jestem żadnym liderem a w Conanie mam "przerwę".
Podsumowując:
Nigdy by mi do głowy nie przyszło powiedzieć "My gildia XX wygraliśmy siege". Jeśli w naszych szeregach byłoby choćby kilka osób "wypożyczonych" z innej gildii. Szacunek dla ewentualnych sojuszników i zwykła uczciwość wymaga by powiedzieć w tej sytuacji prawdę.
Negatywny stosunek dużej części Polaków do Rosjan nikogo nie powinien dziwić. Nie mam złudzeń dlaczego powstał dedykowany rosyjsko-polski czy polsko-rosyjski jak kto woli serwer. Nie przepadamy za Rosjanami bo przeszkadzają nam w tym historie rodzinne i narodowe frustracje.
Nie jestem rusofobem, nie mam ich po prostu za co lubieć