Mendol napisał(a):
ale niestety jest pare problemow o ktorych nie wiedzialem wczesniej ;p
np. mimo wszystko dosc duzo zdjec wychodzi poruszonych i to czasami wkurza. bo nie bardzo wiem z czego to wynika.
jest dosc niefajnie z robieniem zdjec w domu - z lampa wychodza 'sztuczne' - bez lampy oczywiscie za ciemne.
Mendol, trzeba by instrukcję przeczytać
. Można z powodzeniem zrobić zdjęcie bez lamy jeżeli światło jest kiepskie, trzeba tylko wiedzieć jak. Po to właśnie jest ISO które niestety tworzy szum przy tym, ale zdjęcie jest ok. Im wyższe ISO tym zdjęcie jest szybsze, ma krótki czas naświetlania. Im mniejsze ISO, tym zdjęcie jest czarniejsze i wyraźniejsze ale robi się je tylko przy dobrym świetle. Pewno robisz zdjęcia na niskim ISO w słabym oświetleniu, wtedy bez statywu się nie obejdzie, a jak dziecko jeszcze wchodzi w kadr to musisz robić na wysokim ISO.
Nie wiem jak tam w Twoim aparacie jest, ja robię zdjęcia na tzw trybie A, nie mylić z automatycznym. Jest to tryb, który sam ustawia szybkość migawki, ja sobie reguluje tylko przysłoną. Są też różnego rodzaju wskaźniki w wizjerze/lcd w aparatach które pokazują jakie jest aktualne światło, żeby Ci ułatwić dobór programu do zdjęcie. Dlatego najlepiej przeryć instrukcję bo to naprawdę dużo daję.