Cytuj:
2002-10-25 15:07, gabrielangel napisał:
(....)
bard albo skald pierdolna sobie w biegu ae insta mezz i chuj. ja bede mogl mezznac jedna osobe w biegu a oni 100.
(....)
Od kiedy to skald ma ae insta mez ?
Mam skalda od jakiegoś czasu na Merlinie i jakoś nie widzę
Jedyny mez jakim dysponuje skald to single target insta mez, na 42 battlesongs trwa 29 sekund. W praktyce można ten mez o kant dupy potłuc, w RvR, gdzie każdy ma wysokie resisty (a jak nie ma, to już jego wina - powinien mieć), czas spada o połowę, a zasięg tylko 700 (minstrel ma zasięg meza 1500 o ile się nie mylę - a to duża różnica... skald meza może użyć dopiero gdy wróg prawie mu na ryju siedzi
).
Jeśli chodzi o barda... podlevelowałem jakiś czas temu barda na Percival, więc zrobiłem również research na jego temat. Faktycznie jeśli chodzi o mez, bard zostawia minstrela i skalda daleko w tyle. Zasadnicza różnica polega jednak na tym, że bard ma speed, power i endurance song w specjalizacji Nurture, a wszystkie mezz w specjalizacji Music (poza jednym single-target mez w base line) - a przydałoby się również trochę punktów w Regrowth (przynajmniej do cure poison na 9), no i oczywiście w blades lub blunt.
Minstrel dostaje x1.5 skill pts i ma wszystko w instruments, bard dostaje również x1.5 i musi to rozłożyć między nurture i music.
Porównywać można długo, ale zasadniczo minstrel nie jest taki zły w porównaniu ze skaldem (grając skaldem dużo bym dał za power song... power zawsze leci na ryj bardzo szybko
), o którym ludzie mają zdecydowanie zbyt wielkie wyobrażenie. Co do barda można by się kłócić czy nie jest za mocny - z pewnością jednak ma więcej możliwości końcowych specjalizacji (nie może mieć wszystkiego - z czegoś musi zrezygnować).
Dobra, wystarczy tych moich wypocin, i tak nikt tego nie czyta