Kabraxis napisał(a):
E tam tez pierdolicie. Gry takie jak U1, U2 czy GoW 3 sa nieporownywanie mniej rozbudowane i skomplikowane niz taka Mafia czy RDR - jest jedna prosta droga, nic sie nie niszczy a jak sie niszczy to sa to skrypty, w takim U2 to przez polowe gry nie mamy kontroli nad postacia bo dopalaja sie pomniejsze skrypty i filmiki przygotowane wczesniej a nie liczone na biezaco przez konsolke. Dlatego te gra sa ladne i moga byc ladne - bo konsola liczy tylko grafe a nie rozbudowana fizyke, zyjace miasto, otoczenie w promieniu XX od bohatera i mnostwo innych rzeczy (koles otwierajacy okno w samochodzie aby wyrzucic plastikowy kubeczek albo fajke po czy zamykajacy je w GTA4 FTW!!!) . Otwarte gry sandboxowe wymagaja imho wiecej od sprzetu niz takie skrypt festy i wlasnie imho przy takich grach widac ze PS3 i Cell sobie nie radzi a nawet jakby sobie mogl radzic to wymaga to 5 lat developerki i wymyslania cudow na kiju - i to jest wlasnie fail.
A ze takich gier jest malo to az tak tego nie widac ale obecnie konsole mocno technologicznie odstaja (a PS3 najbardziej - sorry). I nie ma tu imho winy developarow bo to nie sa pojedyncze przypadki a wlasciwie regula na PS3 ze multiplatformy wygladaja i dzialaja slabo a exy, ktore prezentuja cos wiecej ponad poziom konkurencji sa az 4 - MGS4, U2, GoW 3 i moze GT5 (zobaczymy bo cos mi sie wydaje ze roznie moze byc).
Nie zwalajcie wszytkiego na devow bo to imho nie jest prawda - nie calkowicie przynajmniej.
Inna sprawa ze wszelakiej masci sandboxy poczawszy od GTA, RDR i Mafii przez RPGi jak Morrowind do sandboxowych symulacji kosmicznych sa moimi ulubionymi gatunkami gier (wolnosc przede wszytkim) i boleje ze malo sie takich gier robi i sa uprawszczane bo "konsolki nie dadza rady" (bo nie daja).
A przepraszam czyja to wina, że na siłę wypuszczają tzw kicz? Po co? Wina konsoli czy developerów?
Ja kupuję gry na konsole - pisane na nie. Problem z głowy.
Jak ktoś kupuje konsolę dla sandbox TPP czy RTS to krzyż na drogę i jego problem.
Tak, konsola nie poradzi sobie z tym czym poradzi sobie Core i7 + HD5870x2 i 8gb ram na pokładzie i dziwne by było gdyby sobie poradziła.
Nie, konsola nie jest failem tylko developerzy są durniami, a jeszcze większymi durniami są userzy którzy taki crap kupują - bo jest fajna, a ja mam konsolę i ch.
Jak już pisałem Mafię kupię na PC bo ta gra nie jest na konsole.
EDIT: Może niech jeszcze wypuszczą Mafię 2 na Wii, PSP i telefony.