"No widzisz, a Blizzard też uznał, że swobodny rozdział statystyk wprowadzał zamęt. Coś w tym musi być.. "
Bardziej bym sie sklanial do tego ze blizard uznal ze ich przecietny dzisiejszy casualowy klient nie ogarnie 4 statystyk i zepsuje sobie postac tbh.
Co z tego ze robia gre oparta na skillach, switchowaniu i timingach? Jedno nie wadzi drugiemu (statystyki skillom).
Pozatym jaki excel lol.... to byly 4 staty plus przeliczniki na Atack Rating, Defense, bonus do damagu, mane i zycie... potrzebujesz do tego excela? Klikasz na plusik i patrzysz jak cyferki skacza w gore - to bylo fajne.
Ja sie boje tego z np tak jak w wowie kazdy w obrebie danej klasy bedzie mial podobne obrazenia, podobna ilosc HP - bo statystyki beda podobne itp.... (no chyba ze zrobia taka itemizacje ze bonusy beda tak kosmiczne jak w WoW +500STA o yea!). W D2 moglem sobie zrobic Barba z mala iloscia HP ale za to z takim pierdolnieciem ze hej - tu juz nie bede mogl bo ilosc HP bede mial przypisana na sztywno.
Jesli bedzie support dla modow to uwierz to bedzie jedna z pierwszych modowanych rzeczy - cos jak level scaling w Oblivionie.
A co do ograniczen w uzywaniu broni - ja nie lubie ogranicznen, zwlaszcza w takich grach. Nie mozna bylo tego rozwiazac jak w D2 ze jak ubrales bron "niekompatybilna" z klasa to np zamiast "Very fast Att SPD" miales "Very Low Att SPD" - te nozyki dla zabojczyni np., albo bonus do bloku tarcza dla Paladynow (iine klasy mialy nizsze wartosci) bo tarcza byla paladynskim featurem de facto. A nie "nie mozesz i chuj".
Ale to ttakie theorydiabloing
Pogadamy po premierze i zobaczymy jak to sie sprawdza w praniu wszystko. Moze nie bedzie tak zle. Moze rzeczywiscie potrafia zrobic tak gleboki system rozwoju postaci ze bedzie fajnie za pomoca samych skilli.
Poczekajmy z klotniami do Blizzonu, ktory chyba w wiekszosci bedzie poswiecony wlasnie D3 (bo czemu innemu?) - bedzie pewnie full nowego info to pogadamy. Chetnie zobacze ten nowy system skilli, na rzecz ktorego zrezygnowali z klasycznych drzewek.
Ale podsumowujac dla mnie - weterana D1 i D2 (najlepsze gry na PC ever. Period). Osoby, ktora w D2 przegrala chyba tysiace godzin i rozbila ja wlasciwie na czynniki pierwsze (zrobilem sobie nawet pare malych modow na wlasny uzytek itp...), D3 jest dalej jedna wielka niewiadoma - min. przez w/w rzeczy.