Od paru dni rozglądam się za nowym monitorem do grania(PC/PS3, wszystkie gatunki) /pracy (programowanie, modeling) i niestety co portal to opinia i trudno się zdecydować na coś sensownego. Szczególnie że od czasu kiedy ostatnio się w monitorach orientowałem sporo się zmieniło.
Potrzebuje:
-minimum 23 cale najlepiej 24
-rozdzielczość 1080p (konsola)
-HDMI + DVI
-900zł limit
Pokój mam dobrze oświetlony więc raczej matowy panel, tyle że czytałem dużo złych opinii na temat powłok AG szczególnie przy pracy z tekstem, więc może jakiś semi-gloss panel był by lepszy?
Zależy mi też na jakości odwzorowania kolorów nawet kosztem pewnego ograniczonego smużenia, ofc za 900zł wiadomo ideału nie będzie ale...
Waham się między:
LG na e-IPS panelach (236IPS, E2370), tyle że to panele 6bit + FRC więc względem nowszych TN to chyba niewielka różnica jeżeli chodzi o kolory wiec czy warto przepłacać?
BENQ na cPVA (ew2420, ew2430), dobre kolory, dobre kąty widzenia, zajebista czerń, tylko powolny jednak jest. Nie wiem czy rzeczywiście będzie smużenie aż tak widoczne czy nie.
Ostatecznie jakaś TN'ka z panelem najnowszej generacji. Tylko tego w uja jest i tu już kompletnie nie mam pomysłu. Parę dobrych opinii na temat HP nowych czytałem (HP 2311x, 2511x, 2711x)
Jakieś pro rady?