mrynar napisał(a):
Mendol napisał(a):
pve raidy nie uratuja juz tej gry.
No dokladnie.
Patrzac w jaka strone zmierza gra (instacje, ranking WZ) skreslam ja z listy mmo do ktorych moglym wrocic.
Kolejna gra w ktorej glownym pomyslem jest kopiowanie (zazwyczaj nieudolne) rozwiazan z WoWa.
To na logikę biorąc było jedyny możliwy 'scenariusz' (mógłbym powiedzieć 'a nie mówiłem'
).
Swtor ma story z Voice Over-em i animowanymi cyt-scenkami , i to jest wszystko co ma. Cała resztą to standardowe PvE i instancjowane PvP a la WoW.
Przecież BW ani nie zapowiadało ani nawet nie 'puszczało oka' ,że poza tym będzie coś w tej grze.
Sandbox-owych elementów brak i nie widać w budowie świata , możliwości silnika ani w designie gier BW aby można było je wprowadzić. Już abstrachując od tego ,że imo EA/ BW wcale by tego nie chcieli robić.
E-sport-u też się nie da za bardzo zrobić z tej gry bo jest mocno gear-based.
Siegów ani podobnych rzeczy , ani nie ma w zapowiedziach ani na to miejsca w mechanice gry , nie mówiąc o tym ,że silnik by się chyba zadławił patrząc na to co się w Ilum działo.
Story? No ok mogą dorobić ,tylko w jakim tempie mogli by je dodawać realistycznie?
Lotro będąc też story-based grą , i do tego w Lotro łatwiej jest dodać story-content bo VO jest tam mocno częściowe , tam samo cutscenki są tylko raz na jakiś czas no i nie ma w nich synchronizacji voice - mimika twarzy ,etc a story jak tam dodawali to się robi w parę godzin zazwyczaj.
Ok wiem na początku potrafili dużo więcej tego dodawać w SoA ,ale raz ,że nie robią (chyba ,ze ostatnio się zmieniło) tego już na taką skalę bo pewnie kosztuje to krocie , a dwa wtedy był force-grupping do dużej części story i dlatego też wystarczało na dłużej. Gracze tego nie chcą i story jest łatwe i solo friendly i dlatego też się je robiło w moment.
Patch ze story które starcza na parę godzin gry raz na nie wiem 6 tygodni powiedzmy - to jednak dużo za mało ,a wiecej imo się nie da zrobić bez ponoszenia olbrzymich kosztów i pewnie obniżenia jakości tego contentu.
Zresztą dodali coś od czasu premiery ze story?
Czy tylko Dungeonki i rajdy + bug fixy?
Imo jak ktoś lubi mmorpg w stylu WoW to pewnie będzie miał fun ze Swtor-em jeszcze długo.
Jak ktoś się znudził tym rodzajem 'design' w mmoprg to nie ma czego szukać i trzymać się jakiejś złudnej nadziei.