logistyka =/=tansport
Najlepiej logistyka sie rozwija w branzy motoryzacyjnej przy osobówkach.
Mnie akurat firmy transportowe nie interesuja. Logistyka tak samo jak Infa to cholernie rozlegle pojecie. Doniesienia z rynku typowo transportowego są kiepskie, ludzie jezdza za smieszne stawki. Za granice to jeszcze chca jezdzic, ale po kraju to ech... Prace dostalem sam, nie po znajomosci
Ja bede probowal sie wstrzelic do zakupów w jakiejs w firmie produkcyjnej. Choć czesto jest to po prostu wszystko użeranie sie z ludzmi. A w obecnej pracy wkurza mnie, ze mam tak maly wplyw na wprowadzanie zmian. ;] No a obecnie tez jestem logistykiem, choc nie bylem stricte po logistycznych studiach. Ale jestem tez inzynierem (choc takim sobie ;d), co ma dodatkowe plusy.
Ale dlatego tez ptalem czy poza officem excelem, tabelami przestawnymi cos by jeszcze warto byloby wiedziec. W dziale najlepiej znam excela, jesli inni w ogole mozna nazwac, ze cos z niego umieja... a zajebiscie mi sie przydalo. To co ktos robil w 3h, robie w 30 min.
Z takim czyms jak SAP itp. tez pewni sie w zyciu spotkam. Dotychczas uczylem sie tego by wiedziec jak pewne rzeczy liczy komputer, bo mozna nakarmic system odpowiednimi danymi a on to szybciej od nas przeliczy, ale lepiej wiedziec skad to sie bierze niz odpowiadac "to system liczy" ;d
Z MS dynamicxsem pracowalem z 1-2 dni, niewiele sie nauczylem ale zawsze cos. Ale dalo mi to swiadomosc, ze w wielu firmach zrobilby sie przy tym ogromny syf. Skoro mi z poczatku to jakies trudnosci sprawilo, to nie umiem sobie wyobrazic jak radza sobie inni, ktorzy są slabo obyci z komputerem. Zreszta opowiada mi kumpel z firmy wdrozeniowej IFS, a drugi wlasnie z SAP, to są jaja jak berety ;d
logistyka przy takim SAP ma swoje moduly, w firmie wdrozeniowej tez mozna sie zajmowac, nawet bym powiedzial, ze by byc dobrym trzeba byc zajebistym przy tym, pro ogarnac system + szeroka wiedza z logistyki czy produkcji.
logistyka ma zajebiscie wiele ciekawych wątków, chocby panopa logistics dzialajaca w volkswagen w Pń, czy nawet wojskowa, czy czego niemcy dokonali dla transportu srodladowego. ;]
PS. zreszta wykladowcy Wam powiedza, ze wszyscy sa logistykami bo trzymacie zapasy w lodowce... lol.