Dołożę swoje 3 grosze z miejsc w których ostatnio byłem
Bilety - za 1500 zeta w promocji wyrwiesz bilety do Indii, Tajlandii czy Wietnamu.
Tajlandia to już nie jest tania azja. Za nocleg w Bkk czy na wyspie z fajną plażą nie zapłacisz mniej niż 120 - 150 zeta. Chyba, że opcja hardcore (dla Europejczyka) nie jest ci straszna to da się taniej. Żarcie też w cenach porównywalnych do Polski (zarówno w knajpie jak i sklepie).
Z angielskim różnie - raz się dogadasz innym razem napierdalasz pantomimą i systemem znaków dymnych
Ale żeby nie było - kraj jest piękny i warto go zobaczyć
A wyspy są mokrym snem hotelarza - nie trzeba podkręcać zdjęć tak jest zajebiście. 2 tygodnie, 3 osoby wydaliśmy jakieś 11k (ze wszystkim od szczepień po wodę na lotnisku
)
Indie - to już temat dla konesera. Najbrudniejszy kraj świata - o kontrastach Mrynar już napisał. No i dla kobiet nie jest to najbezpieczniejsze miejsce. Oczywiście klimat, żarcie, zabytki itd pierwsza klasa. Sam mam bardzo mieszane uczucia po Indiach i nie wiem czy chciałbym tam wrócić. Niby wszyscy mają ang w szkole ale .... hindu inglisz to o ja pierdolę
powodzenia w domyślaniu się co kto powiedział. 2 tygodnie, 3 osoby - jakieś 9k (w tym prawie tysiąc na pierdolone wizy)
Sri Lanka - gdybym miał wybrać jakieś miejsce, do którego chciałbym wrócić to byłaby to właśnie Sri Lanka. Zajebiści ludzie + przyroda + zabytki + ocean + herbaciane wzgórza. Jedyny minus to rice&curry
czyli monotonne żarcie w wersji ciężkiej dla europejczyków bo mega ostre. Ale oczywiście można znaleźć coś innego
polecam z czystym sumieniem. Z ang jak wyżej. 2,5 tygodnia, 2 osoby jakieś 7k w tym samochód z kierowcą (8dni), który nas woził po wyspie
Wietnam - przez 2,5 tygodnia zdążyłem zrobić po łebkach jakieś 30% kraju - od północy do mniej wiecej środka czyli od Sapa do Hoi An. Tanio, super żarcie (żaba z grilla czy sałatka z mango do tej pory śnią się po nocach), + najlepsza kawa jaką piłem w życiu. Świetnie rozwinięta infrastruktura komunikacyjna. Tylko na ludzi trochę trzeba uważać bo potrafią przekręcić. Z angielskim poza ludźmi żyjącymi z turystów słabo. 7k za dwie osoby