Idril:
Metro PW? Za szaro tam jest, do jaskolek na rekach potrzebny jest *klimat* wiesz.. cos jak Raclawicka
---
No jak to co? Technologie wrzucania nasionka do otworka pod katem 5-ciu stopni, na nastepnym roku bede mial lopatologie stosowana prof. Stanislawskiego
(zartuje, okrutny jestem
)
Teoretycznie mialo byc:
Finanse i Bankowosc->Bankowosc Inwestycyjna lub Audyt
ale ostatnio coraz bardziej pociagaja mnie stosunki miedzynarodowe..
...mimo to mam kodeks/semestr plus pseudoprawnicze jak Nauka o Państwie, w sumie bardzo lubie prawo takze nie narzekam
>strzela< Ty jestes na Elce?
-----
SwenG:
Hmm, mmm?
W prawie cywilnym wykladnia celowosciowa jest wazniejsza od gramatycznej takze mozna by bylo napisac nawet "Pokemon'a strony ustalaja na 1000 PLN" ten zapis mial by znamiona kary umownej i za taka byl by uznany... (to cos jak uznawanie umowy o prace jako umowy zlecenia jesli ma jej znamiona, bez wzgledu na to jak sie nazywa).
Co do legalnosci to przepis zywcem przepisany z KC:
Art. 483. § 1. Można zastrzec w umowie, że naprawienie szkody wynikłej z niewykonania lub nienależytego wykonania zobowiązania niepieniężnego nastąpi przez zapłatę określonej sumy
(kara umowna).
§ 2. Dłużnik nie może bez zgody wierzyciela zwolnić się z zobowiązania przez zapłatę kary umownej.
Tu masz wykladnie (co prawda f-k ale da sie wyfiltrowac to co sie odnosi do naszej rozmowy):
http://www.infor.pl/dokument.html?P180= ... .000000800
Btw, kto ci to powiedzial? Powiedz, nie daj sie prosic
-----
truetly:
Hmm, zgodzisz sie ze mna ze jest zasadnicza roznica miedzy "masz kluczyki przjedz sie moim samochodem" a "masz kluczyki rozbij gdzies moj samochod"..
Makbet, hmm, kto jest winny? Oboje, Ona podzegania do zbrodni i co gorsza zaplanowania jej a On zbrodni samej w sobie.. z tym ze on to zrobil w afekcie.. wszystko
A apropos glownego tematu - kto jest swinia a kto nie tego tematu specjalnie nie podnosze, wole skupic sie na "kto wyrzadzil szkode jest obowiazany do jej naprawienia".
Nie wiadomo czy sie z nia rozstal jak nalezy czy jej nawrzucal albo przestal sie odzywac, jaki byl powod itd. i to raczej jest ich sprawa..