Cytuj:
Zalety pełnego ziarna
Jakie są plusy ze spożycia pełnoziarnistych zbóż i zawartych w nich witamin, składników mineralnych, steroli roślinnych, błonnika?
* Dłużej zachowane uczucie sytości.
* Utrzymanie prawidłowej masy ciała.
* Regulacja poziomu cukru we krwi, zmniejszenie wrażliwości tkanek na insulinę, zapobieganie cukrzycy typu II.
* Ograniczenie wchłaniania tłuszczu i cholesterolu, obniżanie ryzyka chorób serca (osoby, spożywające co najmniej jedną porcję pełnoziarnistych produktów zbożowych dziennie cechują się niższym ryzykiem zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca niż osoby, które prawie nie spożywały produktów pełnoziarnistych; w niektórych badaniach ryzyko to zmniejsza się nawet o 30%).
* Usprawnianie pracy przewodu pokarmowego, zapobieganie zaparciom.
* Zmniejszone ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Dobrze zbilansowana dieta powinna zawierać 3 porcje pełnoziarnistych produktów dziennie. Będą one wpływać na sytość, zdrowie serca, sprawne funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz zachowanie prawidłowej masy ciała. Pamiętajmy jednak, że spożywanie znacznych ilości wysokobłonnikowych produktów nie będzie zalecane dla osób m.in. z chorobami jelit. Taka dieta niesie również potrzebę zwiększenia spożycia zwłaszcza wapnia oraz żelaza o blisko 10%, ze względu na ograniczone wchłanianie składników mineralnych.