Nie bylo mnie jakis czas, widze ze niektore rzeczy sie nie zmieniaja. Mareczek pierwszy emigrant RP zawsze wie najlepiej.
Pieszczoch widze ze sie wybil z kucharza na PMa i opowiada o horror stories w produkcji zywnosci. Gratki zupelnie na powaznie. Also, props za plakat, nie pomyslalbym o tym.
Przejrzalem kilka stron z tylu i przodu watku, dalej przekomarzanie sie i dogryzanie jeden drugiemiu, przechwalki i bajki z mchu i paproci ("mam takiego znajomego co nic nie umie, ale na saksach stac go na lexusy").
Eh, eh, eh.
Z praca jest ciezko, ale z dobrymi pracownikami tez. Jesli ktos ma doswiadczenie techniczne i realna wiedze to ma duze szanse, przynajmniej w IT. Druga polowa sukcesu to tzw 'attitude'. Jesli po kandydacie nie widac ze jest proaktywny, ze potrafi sie dostosowac do otoczenia i jest w stanie przyjmowac krytyke i uzywac jej do rozwoju, to takiemu czlowiekowi mozna placic wiecej niz sie planowalo.
Na prawde nie sadze, ze powazne (zaznaczam, powazne) firmy probuja leciec po taniosci. Jesli ktos w IT chce cokolwiek zbudowac na studentach, to nie jest to miejsce na cokolwiek wiecej niz praktyki. W takich firmach zazwyczaj patologia goni inna patologie.
Firma, w ktorej pracuje (Wro), juz jakis czas szuka zdolnych Android Developerow i QA z dziedziny mobile. CV jakie ogladam i rozmowy jakie mam z kandydatami czesto wolaja o pomste do nieba. Ludzie potrafia wypisac 8 lat doswiadczenia, a jak sie ich zapyta o podstawy z Javy czy Androida to robia wielkie oczy, bo te 'podstawy' to sa 'dobre praktyki' a oni lecieli na rzeźbach we wszystkich zleceniach.
Tu wlasnie wychodzi profesjonalizm w danej dziedzinie. Oprocz tego ze wie sie jak cos zrobic, to nalezy szukac sposobow aby zrobic to lepiej, porownac sie z innymi i dazyc do rozwoju. Klepanie w kolko tego samego wychodzi bokiem bardzo szybko.
Szkolenia i certyfikaty sa przydatne, ale obycia z tematem nic nie zastapi. Weryfikacja na rozmowie niszczy wszystkich pozerow, a zatrudniajacy maja tylko bol glowy ze zmarnowali ponad godzine czasu na kogos, kto tylko udawal ze wie.
PS. Robi ktos jako PM/ScrumMaster w IT? Mozemy porownac notatki